Plakanje može pomoći kod ovih zdravstvenih problema

Plakanje može pomoći kod ovih zdravstvenih problema

Plakanje može pomoći kod ovih zdravstvenih problema
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.09.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Iako se na plakanje često gleda kao na znak slabosti, suze mogu biti iznenađujuće dobre za naše zdravlje. Idući put kada vam dođe da pustite suzu nemojte se suzdržavati jer, tvrde stručnjaci, možete učiniti štetu za svoj organizam.

Plakanje nam omogućava da se riješimo akumuliranog emotivnog stresa i napetosti, uz pozitivan učinak za tijelo i psihu. U nastavku pročitajte zašto je plakanje dobro za zdravlje.

Smanjuje stres

Prema istraživanju iz 2014. godine, plakanje može pomoći ljudima tijekom stresnog razdoblja. Već nakon nekoliko minuta tijelo se počinje opuštati. Stručnjaci objašnjavaju da plakanje aktivira parasimpatički živčani sustav, koji zbog plakanja ima umirujući učinak na mozak.

Snižava krvni tlak

Istraživanja su pokazala da plakanje snižava visoki krvni tlak i drži ga na zdravoj razini.

Uklanja toksine iz organizma

Suze iz očiju čiste nakupljenu prljavštinu. Kada plačemo one izbacuju toksine koji su se nakupili u organizmu zbog stresa što smanjuje razinu kortizola u tijelu i dovodi do boljeg raspoloženja.

Pomaže s promjenama raspoloženja

Nagle promjene raspoloženja mogu nastati zbog niza razloga, a nekoliko istraživanja pokazuje da plakanje može smanjiti koncentraciju kemijskih spojeva u organizmu koji se vezuju uz nervozu, agresivnost, emocionalnu uznemirenost i zabrinutost. Sa suzama iz organizma izlazi i višak mangana zbog čega se osjećamo smirenije i opuštenije.

Pomaže kod bolova

Plakanje kada trpimo fizičku bol je način kojim tijelo pokušava smanjiti osjećaj boli. Istraživanja pokazuju da plakanje uzrokuje otpuštanje endorfina i oksitocina, kemikalija zbog kojih se osjećamo dobro.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti