Ostavite cigarete u trudnoći

Ostavite cigarete u trudnoći

Ostavite cigarete u trudnoći
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje objavljeno na internetskim stranicama časopisa «British Medical Journal» pokazalo je da žene koje prestanu pušiti «minutu do dvanaest» smanjuju rizik za spontanu pobačaj i za malu porođajnu masu svijega djeteta na istu razinu kao i žene koje ne puše.

No, žene koje ne prestanu pušiti prije 15-og tjedna trudnoće imaju tri puta veću vjerojatnost da će dijete roditi prerano i dva puta veću vjerojatnost da će im dijete imati manju porođajnu masu, u usporedbi sa ženama koje ne puše ili su prestale pušiti prije 15-og tjedna trudnoće.

Rezultati su pokazali da nema razlike, kada je u pitanju prijevremeno rođenje djeteta, među ženama koje su prestale pušiti i onima koje nikada nisu pušile, dok žene koje puše imaju puno veći rizik. Slični rezultati dobiveni su i za očekivanu težinu djeteta.

Autori tvrde da je istraživanje pokazalo i nejednakosti u društvenom i zdravstvenom položaju sudionica, a s obzirom na to jesu li pušile ili ne. Žene koje puše češće su bile samohrane majke, manje obrazovane, nezaposlene, te prekomjerne ili premale tjelesne mase.
Također su češće konzumirale alkohol, a manje ih je uzimalo folnu kiselinu tijekom trudnoće.

Na kraju, autori su zaključili da su njihovi rezultati od «velikog javnozdravstvenog značaja». Podaci pokazuju da bi se nuspojave pušenja mogle velikim djelom izbjeći kada bi se s pušenjem prestalo rano u trudnoći, te ženama koje puše tijekom trudnoće daju dodatnu motivaciju da se ostave cigarete dok su još u ranom stadiju trudnoće.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti