Alkohol u trudnoći smanjuje IQ djeteta?

Alkohol u trudnoći smanjuje IQ djeteta?

Alkohol u trudnoći smanjuje IQ djeteta?
  • Objavljeno: Petak, 16.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rezultati prethodnih istraživanja o konzumaciji alkohola tijekom trudnoće su poprilično nepotpuni. Neki rezultati su upućivali da umjerena konzumacija alkohola ne može naškoditi djetetu, dok su neki upućivali na sasvim suprotno.

Kako bi još jednom istražili ovu tematiku, znanstvenici sa Sveučilišta Oxford su testirali IQ kod 4000 djece. Također su zabilježili učestalost konzumiranja alkohola tijekom trudnoće njihovih majki.

Djeca majki, koje su konzumirale alkohol tijekom trudnoće, su imala slabije rezultate testa inteligencije.

Učinak alkohola tijekom trudnoće

 

  • Kada trudnica konzumira alkohol, on dospijeva u njenu krv, a samim time i u krv djeteta.
  • Djetetova jetra nije razvijena i ne može razgraditi alkohol kao što to može jetra odraslih.
  • Beba je učinku alkohola izložena znatno duže u odnosu na majku.
  • Kada je nerođena beba konstantno izložena alkoholu, može doći do razvijanja fetalnog alkoholnog sindroma (oštećenje središnjeg živčanog sustava, fizičke promjene, oštećenja pri rastu).  

 

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu  PLOS One, savjetuju trudnicama da u potpunosti izbjegavaju alkohol, zašto uopće riskirati?

Tijekom trudnoće žena ne brine više samo o svom zdravlju, već i o zdravlju svoga djeteta. Iako je istraživanje potrebno nastaviti, jer znanstvenici nisu u obzir uzeli i genetske predispozicije, izbjegavanje alkohola u potpunosti tijekom trudnoće sigurno neće naškoditi djetetu, a trudnicama će uskratiti zadovoljstvo bez kojega, ionako, mogu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti