Mlada brokula može spriječiti rak želuca

Mlada brokula može spriječiti rak želuca

Mlada brokula može spriječiti rak želuca
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 06.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Brokula sadrži puno sulforafana, prirodnu kemijsku tvar što potiče proizvodnju enzima u crijevima, koji štite od slobodnih radikala.

Uzimanje 70 grama mlade brokule na dan u tijeku dva mjeseca moglo bi spriječiti zdravstvene tegobe kao što su gastritis, čir na želucu pa čak i rak želuca, pokazala je studija provedena u Japanu.

Mlada brokula sadrži puno sulforafana, prirodnu kemijsku tvar što potiče proizvodnju enzima u crijevima, koji štite od slobodnih radikala i upala.

U članku objavljenu u stručnom časopisu Cancer Prevention Research znanstvenici navode da su otkrili kako uzimanje 70 grama brokule na dan može spriječiti pojavu nekih ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

- Otkrili smo hranu koja bi, ako se uzima redovito, mogla djelovati na uzrok želučanih tegoba i možda čak i pomoći u sprječavanju raka želuca - napisao je Jed Fahey, prehrambeni biokemičar medicinske škole Sveučilišta Johns Hopkins.

Poznato je da je sulforafan moćan antibiotik protiv bakterije Helicobacter pylori koja uzrokuje gastritis, čireve na želucu i rak želuca.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti