Folna kiselina štiti od autizma?

Folna kiselina štiti od autizma?

Folna kiselina štiti od autizma?
  • Objavljeno: Srijeda, 20.03.2013.
  • Broj pregleda: 1.553
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Žene koje prije trudnoće, ali i za vrijeme prvog tromjesečja, uzimaju suplemente folne kiseline značajno smanjuju rizik od nastanka autizma kod beba.

U istraživanju je sudjelovalo 85176 beba koje su rođene u razdoblju od 2002. do 2008. godine. Znanstvenici su pratili razvoj beba, ali i količinu suplemenata folne kiseline koje su uzimale njihove majke prije i za vrijeme trudnoće.

Na kraju istraživanja je 270 djece pokazivalo znakove autizma. Žene koje su prije i tijekom trudnoće uzimale suplemente folne kiseline rizik od nastanka autizma kod beba su smanjile za čak 40%.

Prethodna istraživanja su pokazala da mnoge žene folnu kiselinu počnu uzimati znatno kasnije nego što im liječnik preporuči. Znanstvenici su uzeli u obzir da se veliki broj trudnoća dogodi neplanirano, stoga je nemoguće znati da postoji potreba za suplementima folne kiseline prije same trudnoće.

Folna kiselina pripada vitaminima B kompleksa i potrebna je za sintezu i obnavljanje DNA. Pomaže u smanjenju rizika od nastanka ošećenja neuralne cijevi. Neuralna cijev se u pravilu zatvara 28 dana nakon začeća, a veći dio razvoja mozga se događa u razdoblju od 15 do 56 dana nakon začeća, stoga je unos folne kiseline u prvim tjednima trudnoće od izuzetne važnosti.

Osim u suplementima, u odličnim količinama ju možete pronaći u zelenom lisnatom povrću, grašku, grahu, leći, jajima i kvascu. Budući da je tijekom trudnoće teško unijeti potrebnu količinu folne kiseline putem prehrane, znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Medical Association preporučuju trudnicama da svakodnevno unose oko 400 mikrograma folne kiseline.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti