Folna kiselina štiti od autizma?

Folna kiselina štiti od autizma?

Folna kiselina štiti od autizma?
  • Objavljeno: Srijeda, 20.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje prije trudnoće, ali i za vrijeme prvog tromjesečja, uzimaju suplemente folne kiseline značajno smanjuju rizik od nastanka autizma kod beba.

U istraživanju je sudjelovalo 85176 beba koje su rođene u razdoblju od 2002. do 2008. godine. Znanstvenici su pratili razvoj beba, ali i količinu suplemenata folne kiseline koje su uzimale njihove majke prije i za vrijeme trudnoće.

Na kraju istraživanja je 270 djece pokazivalo znakove autizma. Žene koje su prije i tijekom trudnoće uzimale suplemente folne kiseline rizik od nastanka autizma kod beba su smanjile za čak 40%.

Prethodna istraživanja su pokazala da mnoge žene folnu kiselinu počnu uzimati znatno kasnije nego što im liječnik preporuči. Znanstvenici su uzeli u obzir da se veliki broj trudnoća dogodi neplanirano, stoga je nemoguće znati da postoji potreba za suplementima folne kiseline prije same trudnoće.

Folna kiselina pripada vitaminima B kompleksa i potrebna je za sintezu i obnavljanje DNA. Pomaže u smanjenju rizika od nastanka ošećenja neuralne cijevi. Neuralna cijev se u pravilu zatvara 28 dana nakon začeća, a veći dio razvoja mozga se događa u razdoblju od 15 do 56 dana nakon začeća, stoga je unos folne kiseline u prvim tjednima trudnoće od izuzetne važnosti.

Osim u suplementima, u odličnim količinama ju možete pronaći u zelenom lisnatom povrću, grašku, grahu, leći, jajima i kvascu. Budući da je tijekom trudnoće teško unijeti potrebnu količinu folne kiseline putem prehrane, znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Medical Association preporučuju trudnicama da svakodnevno unose oko 400 mikrograma folne kiseline.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti