Što učiniti: pomiriti se ili prekinuti?

Što učiniti: pomiriti se ili prekinuti?

Što učiniti: pomiriti se ili prekinuti?
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.08.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Američki psiholozi su otkrili 5 taktika za rješavanje sukoba koje smatraju najučinkovitijima kada se radi o muško-ženskim odnosima.

Sukob je zajednička značajka svih romantičnih odnosa. Čak i u idealiziranim romantičnim filmovima, parovi dožive barem jedan veći sukob, nakon čega se uglavnom pomire i žive sretno do kraja života.

Izbjegnite 5 načina na koje možete upropastiti savršen odnos s partnerom!

Ljubitelji takvih filmova rado gledaju poteškoće s kojima se suočavaju likovi jer te situacije poistovjećuju s vlastitim životom. Sa zanimljivošću promatramo kako se par zaljubljuje, nastane veliki sukob i na kraju pomirenje.

Istraživači su zatražili od žena i muškaraca da naprave popis partnerovih ponašanja koja bi mogla utjecati na proces mirenja. Napisano je 220 prijedloga koji su sortirani u 21 taktiku, poput direktne isprike i otvorenog razgovora.

U drugoj fazi istraživanja, istraživači su zamolili drugu skupinu žena i muškaraca da procijene koliko bi te taktike bile učinkovite u njihovom slučaju, te da ih ocijene. Učinkovitost je ocjenjivana ocjenama od 1 do 7.

Najbolja taktika za pomirenje nakon svađe je bila otvorena komunikacija. Sljedeća taktika je isprika partneru, zatim oprost, pa zajedničko provođenje vremena i, na kraju, kompromis.

Najmanje učinkovite taktike bile su pijenje alkohola, ignoriranje, izbjegavanje i pretvaranje da se ništa nije ni dogodilo.

Istraživači su također identificirali zanimljive razlike među spolovima. Žene smatraju da će sukob biti učinkovitije riješen ako partner odluči provesti više vremena s njima, ili ako je zaplakao ili ispričao se. Muškarci su mislili da će sukob biti učinkovitije riješen ako partnerica odluči imati seksualne odnose s ili učini neku lijepu gestu.

Istraživači tvrde da se te spolne razlike mogu objasniti razlikama u muškoj i ženskoj psihologiji parenja. Muškarci imaju tendenciju vrednovati seksualnu dostupnost partnera, a žene češće cijene emocionalnu blizinu. U želji da vam partner prije oprosti, možda se možete povesti za nekim od ovih prijedloga.

Ranija istraživanja su pokazala da opraštanje partneru može poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava, a ispričavanje smanjuje stres i povećava osjećaj kontrole nad životom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti