Kava i biljni čaj mogu spriječiti fibrozu jetre!

Kava i biljni čaj mogu spriječiti fibrozu jetre!

Kava i biljni čaj mogu spriječiti fibrozu jetre!
  • Objavljeno: Subota, 12.08.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje pokazuje da kava i biljni čaj mogu imati zaštitnu ulogu i spriječiti fibrozu jetre, stanje koje karakteriziraju progresivni ožiljci od kronične upale što može dovesti do razvoja ciroze.

Istražite 13 najboljih i najgorih namirnica za jetru!

Postoje vrlo malo epidemioloških i eksperimentalnih podataka koji upućuju na to da kava utječe na povećanje enzima jetre. Najnovija istraživanja pokazuju da kava ima snažno antioksidativno djelovanje, no mehanizam njezinog djelovanja i dalje nije u potpunosti jasan.

Istraživači su bili znatiželjni i željeli su saznati hoće li konzumacija kave imati sličan učinak na tvrdoću jetre kod osoba koje nemaju kronične bolesti jetre.

Istraživanje je obuhvatilo 2.424 sudionika u dobi od 45 i više godina. Ispitanici su odgovarali na pitanja i davali podatke o broju dnevno ispijenih šalica kave i čaja.

Uočeno je povećanje tvrdoće jetre kod 5.2% ispitanika ali, među onima čiji je unos kave bio 3 šalice dnevno ili više, postotak se smanjio na 4.1%. Sličan učinak je imao i biljni čaj, stoga ih znanstvenici povezuju sa smanjenjem fibroze jetre.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti