Alergijska urtikarija

Alergijska urtikarija

Alergijska urtikarija
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 26.410
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Urtikarija nastaje alergijskom reakcijom tip I, što znači da alergijska reakcija počinje vezanjem antigena s antitijelom. Antitijelo na koje se veže antigen obično je vezano na površinu upalnih stanica poput mastocita i bazofila koje sadrže aktivne kemijske supstance (npr. histamin, serotonin, bradikinin).
Kategorija: Alergije

Klinička slika alergijske urtikarije

Karakteristična je pojava urtika, koje brzo nastaju i brzo nestaju, nakon toga nove će se urtike pojaviti na drugom mjestu. Urtika je promjena na koži izdignutih rubova iznad razine kože, a od okolne kože se razlikuje još i tvrdoćom (ne da se nabrati u nabore) i bojom (blijedo crvena). Oblik i veličina urtike vrlo su različiti. Glavni subjektivni simptom urtike je svrbež koji se ne ublažuje grebanjem već pritiskom i gnječenjem promjena. Promjene se osim na koži, mogu pojaviti i na drugim mjestima. Naročito je opasan edem glotisa i laringsa (tj. grkljana) koji mogu dovesti do opstrukcije gornjih dišnih putova. Osim toga mogu se javiti astmatski napadaji, edemi zglobova, povišena tjelesna temperatura.
Pojedine urtike brzo nastaju, ali i isto tako brzo nestaju ili nastaju nove na drugom mjestu. Kod trajanja promjena do mjesec dana, stanje nazivamo akutnim, dok promjene koje traju kroz duži period dobivaju atribut kroničnog.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!