Alergijska urtikarija

Alergijska urtikarija

Alergijska urtikarija
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 26.410
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Urtikarija nastaje alergijskom reakcijom tip I, što znači da alergijska reakcija počinje vezanjem antigena s antitijelom. Antitijelo na koje se veže antigen obično je vezano na površinu upalnih stanica poput mastocita i bazofila koje sadrže aktivne kemijske supstance (npr. histamin, serotonin, bradikinin).
Kategorija: Alergije

Liječenje

Liječenje akutnih urtikarija

Prije početka liječenja lijekovima potrebno je ukloniti direktnog uzročnika - antigen, ako nam je poznat. Lijek izbora su antihistaminici, dok se kod težih stanja mogu dati i kortikosteroidi. Kao sredstva koje smanjuju eksudat (tj. otečenost) mogu se uzimati preparati kalcija.

Sistemska terapija je mnogo važnija od lokalne.

Liječenje kroničnih urtikarija

Kronični tijek bolesti zahtjeva nešto kompleksniju terapiju. Osnovna terapija je slična kao i kod akutnog oblika bolesti: prije početka liječenja lijekovima potrebno je ukloniti direktnog uzročnika - antigen, ako nam je poznat. Lijek izbora su antihistaminici, dok se kod težih stanja mogu dati i kortikosteroidi. Kao sredstva koje smanjuju eksudat (tj. otečenost) mogu se uzimati preparati kalcija.

Pošto postoji sumnja da čest uzrok kroničnih oblika ove bolesti leži u poremećajima vezanim za probavni trakt pokušava se specifičnom terapijom antibioticima i antimikoticima izmijeniti sastav postojeće flore u crijevu. Osim toga nekada se može preporučiti i dijeta da bi se izbjegavala hrana koja je možebitni uzrok alergijskoj reakciji.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!