Alergija na hranu

Alergija na hranu

Alergija na hranu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Alergije na hranu se ponajviše javljaju u prvim godinama života i često se očituje kao atopijski dermatitis (ekcem). Najčešće nestaje tijekom djetinjstva, ali nije rijetko da pripremi put za alergiju dišnih puteva i njezin najteži oblik - bronhijalnu astmu.
Kategorija: Alergije

Definicija alergije na hranu

Alergije na hranu se ponajviše javljaju u prvim godinama života i često se očituje kao atopijski dermatitis (ekcem). Najčešće nestaje tijekom djetinjstva, ali nije rijetko da pripremi put za alergiju dišnih puteva i njezin najteži oblik - bronhijalnu astmu. Ovaj poremečaj vrlo je promjenjive prirode jer zahvaća razne organe, od probavnog do kože. Među glavnim simptomima ističu se proljev, povraćanje i urtikarija. Manje je učestala od respiratorne (3%) iako se statistike razlikuju od zemlje do zemlje. Znatno je češća respiratorna alergija i sve je češća, tako da se spominju brojke od 30% malenih, koji od nje pate.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!