Alergijska urtikarija

Alergijska urtikarija

Alergijska urtikarija
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 26.410
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Urtikarija nastaje alergijskom reakcijom tip I, što znači da alergijska reakcija počinje vezanjem antigena s antitijelom. Antitijelo na koje se veže antigen obično je vezano na površinu upalnih stanica poput mastocita i bazofila koje sadrže aktivne kemijske supstance (npr. histamin, serotonin, bradikinin).
Kategorija: Alergije

Mehanizam nastanka alergijskih urtikarija

Urtikarija nastaje alergijskom reakcijom tip I, što znači da alergijska reakcija počinje vezanjem antigena s antitijelom. Antitijelo na koje se veže antigen obično je vezano na površinu upalnih stanica poput mastocita i bazofila koje sadrže aktivne kemijske supstance (npr. histamin, serotonin, bradikinin). Kemijske aktivne supstance uglavnom djeluju tako da uzrokuju širenje kapilara, zbog čega dolazi do izlaska eritrocita iz kapilara (otuda crvenilo) i "curenje" plazme kroz kapilare.

Direktni uzročnici reakcije preosjetljivosti

To mogu biti antibiotici (npr. penicilin, sulfonamidi), cjepiva, hormoni (npr. inzulin), sedativi, kućna prašina i mnogi drugi. U obzir treba uzeti i druge faktore ako su prisutni, poput bolesti probavnog sustava, lokalnih infekcija, pa i psiholoških faktora.
Kod kroničnih urtikarija teže se pronalazi uzročnik promjena, nego što je to slučaj s akutnim oblikom bolesti.

Koliko je česta ova bolest?

Ova je bolest jedna od najčešće bolesti kože, posebno je to izraženo kod žena u generativnoj dobi. Posebno su promjene učestale ako postoji za to genetska predispozicija, pa takvi bolesnici mogu imati i druge znakove alergijske preosjetljivosti (npr. astma).

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!