Granični poremećaj osobnosti

Granični poremećaj osobnosti

Granični poremećaj osobnosti
  • Objavljeno: Petak, 11.05.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
S graničnim poremećajem osobnosti vaša slika o sebi je iskrivljena, tako da se osjećate bezvrijedno i temeljno oslabljeno. Vaš bijes, impulzivnost i česte promjene raspoloženja mogu vas dosta udaljiti od drugih ljudi, iako u biti želite dobre i tople ljudske odnose.
Kategorija: Mentalno zdravlje

Liječenje graničnog poremećaja osobnosti i lijekovi

Tretmani za ljude s graničnim poremećajem osobnosti poboljšali su se u posljednjih nekoliko godina s usvajanjem tehnika posebno usmjerenih na osobe s ovim poremećajem. Liječenje može uključivati psihoterapiju, lijekove ili hospitalizaciju.

Psihoterapija

Psihoterapija je temeljni tretman za GPO. Dva osnovna psihoterapijska tretmana za GPO su:

Terapija dijalektičkog ponašanja

Terapija dijalektičkog ponašanja je posebno dizajnirana za liječenje poremećaja. Općenito provodeći se kroz pojedinca, skupinu i telefonsko savjetovanje, GPO koristi vještinu koja pristupa tako da vas nauči kako regulirati svoje emocije, podnositi patnju i unapređivati odnose.

Psihoterapija usmjerenog prijenosa

Psihoterapija usmjerenog prijenosa se centrira na odnos između vas i vašeg terapeuta, pomažući vam da razumijete osjećaje i poteškoće koji neminovno proizlaze u vezi. Nakon toga možete koristiti ono što ste naučili u drugim odnosima.

Lijekovi

Lijekovi ne mogu izliječiti GPO, ali mogu pomoći povezanim problemima, kao što su depresija, impulzivnost i anksioznost. Lijekovi mogu uključivati antidepresive, antipsihotike i lijekove protiv anksioznosti.

Hospitalizacija

Ponekad, će biti potrebno intenzivnije liječenje u psihijatrijskoj bolnici ili klinici. Hospitalizacija vas može držati na sigurnom radi mogućnosti samoozljeđivanja.

Budući da liječenje može biti intenzivno i dugoročno, imate najbolje šanse za uspjeh kada se konzultirate s psihoterapeutom s iskustvom liječenja GPO-a.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!