Granični poremećaj osobnosti

Granični poremećaj osobnosti

Granični poremećaj osobnosti
  • Objavljeno: Petak, 11.05.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
S graničnim poremećajem osobnosti vaša slika o sebi je iskrivljena, tako da se osjećate bezvrijedno i temeljno oslabljeno. Vaš bijes, impulzivnost i česte promjene raspoloženja mogu vas dosta udaljiti od drugih ljudi, iako u biti želite dobre i tople ljudske odnose.
Kategorija: Mentalno zdravlje

Uzroci graničnog poremećaja osobnosti

Iako konačni podaci nedostaju, procjenjuje se da od 1 do 3 posto odraslih Amerikanaca ima granični poremećaj osobnosti. Kao i kod drugih mentalnih poremećaja, uzroci poremećaja su kompleksni. Ime je nastalo zbog teorije iz 1940-ih i 1950-ih da je poremećaj bio na granici između neuroze i psihoze. Ali to ne odražava današnje mišljenje. U stvari, neke grupe zagovaraju promjenu imena, kao naprimjer poremećaj regulacije emocija.

U međuvremenu, uzrok poremećaja je i dalje pod istragom i nema poznatih načina da se to spriječi. Mogući uzroci su:

Genetika

Neke studije, provedene na blizancima i obiteljima, ukazuju da poremećaj osobnosti može biti nasljedan.

Okolišni čimbenici

Mnogi ljudi s graničnim poremećajem osobnosti imaju povijest zlostavljanja u djetinjstvu, općenito zanemarivanje i odvojenost od skrbnika ili voljenih.

Abnormalnosti mozga

Neka istraživanja su pokazala promjene u određenim područjima mozga koji su uključeni u regulaciju emocija, impulzivnosti i agresije. Osim toga, određene kemikalije koje pomažu mozgu da regulira raspoloženje, kao što je serotonin, možda neće ispravno funkcionirati.

Najvjerojatnije, kombinacija ovih stavki rezultira graničnim poremećajem osobnosti.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!