Kronično zatajenje bubrega (KBZ)

Kronično zatajenje bubrega (KBZ)

Kronično zatajenje bubrega (KBZ)
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kronična renalna insuficijencija je klinički sindrom koji je obilježen propadanjem nefrona (nefron je temeljna funkcionalna jedinica bubrega) što dovodi do prestanka svih temeljnih funkcija koje bubreg obavlja. To uzrokuje postupno snižavanje glomerularne filtracije (GF). Dijagnoza kroničnog zatajenja bubrega se postavlja ako smanjena aktivnost bubrežnih funkcija potraje više od 3 mjeseca.
Kategorija: Mokraćni sustav

Što je kronično zatajenje bubrega?

Kronična renalna insuficijencija je klinički sindrom koji je obilježen propadanjem nefrona (nefron je temeljna funkcionalna jedinica bubrega) što dovodi do prestanka svih temeljnih funkcija koje bubreg obavlja. To uzrokuje postupno snižavanje glomerularne filtracije (GF). Dijagnoza kroničnog zatajenja bubrega se postavlja ako smanjena aktivnost bubrežnih funkcija potraje više od 3 mjeseca. Oštećenjem ekskretorne funkcije (oštećenje funkcije izlučivanja) dolazi do nakupljanja raspadnih produkata metabolizma u organizmu i to promjene normalnog sastava krvi. Štetne tvari koje bi se normalno izlučile iz tijela sada se zadržavaju u organizmu. Prestankom ili smanjivanjem endokrine funkcije bubrega dolazi do smanjenog lučenja ili do potpunog prestanka lučenja hormona koje luči sam bubreg. Dolazi do smanjene sinteze i lučenja vitamina D3 što za posljedicu ima promjene u koncentracijama kalcija i fosfata u organizmu. Smanjeno lučenje eritropoetina dovodi do smanjene produkcije eritrocita i do anemije. Metabolička funkcija bubrega se odnosi na odstranjivanje nekih biološki aktivnijih molekula iz organizma, što je u renalnoj insuficijenciji poremećenu u smislu smanjenog izlučivanja takvih molekula.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!