Urinarna inkontinencija - "tiha epidemija" - problem o kojem žene nerado govore

Urinarna inkontinencija - "tiha epidemija" - problem o kojem žene nerado govore

Urinarna inkontinencija - "tiha epidemija" - problem o kojem žene nerado govore
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Urinarna inkontinencija, bilo kojeg tipa (stres-sfinkter nestabilni detruzor, preljevna inkontinencija) predstavlja distres za žene svih dobnih skupina.
Kategorija: Mokraćni sustav

Definicija urinarne inkontinencije

Urinarna inkontinencija, bilo kojeg tipa (stres-sfinkter nestabilni detruzor, preljevna inkontinencija) predstavlja distres za žene svih dobnih skupina.Ona narušava međuljudske odnose, utječe na karijeru i emocionalno zdravlje, iako određeni autori (Modrono,Anderson) ne nalaze inkontinenciju kao značajan problem u ispitanica koje su istraživali.

Učestalost i definicija inkontinencije

Učestalost inkontinencije se povećava sa dobi i paritetom (brojem poroda) ispitanica, kako tvrde skandinavski autori Anderson i sur., te Teunisen i sur., te Parazzini i sur. U radovima autora Hunskara i sur., koji su istraživali prevalenciju inkontinencije u četiri Europske zemlje (Francuskoj, Njemačkoj, UK te Španjolskoj), prevalencija se kreće od 23% u Španjolskoj do 42% u Njemačkoj.

Urinarna inkontinencija je pojam koji se najčešće veže uz urogenitalno starenje, tj. promjene vezane uz postmenopauzu, urogenitalnu atrofiju. Novija definicija inkontinencije, prema ICS (International Continence Society) je pritužba na poteškoće u smislu bilo kojeg nevoljnog ispuštanja mokraće.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!