Kronično zatajenje bubrega (KBZ)

Kronično zatajenje bubrega (KBZ)

Kronično zatajenje bubrega (KBZ)
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kronična renalna insuficijencija je klinički sindrom koji je obilježen propadanjem nefrona (nefron je temeljna funkcionalna jedinica bubrega) što dovodi do prestanka svih temeljnih funkcija koje bubreg obavlja. To uzrokuje postupno snižavanje glomerularne filtracije (GF). Dijagnoza kroničnog zatajenja bubrega se postavlja ako smanjena aktivnost bubrežnih funkcija potraje više od 3 mjeseca.
Kategorija: Mokraćni sustav

Klinička slika kroničnog zatajenja bubrega

Postoje četiri stadija KBZ koje ovisi o broju propalih nefrona i o smanjenju glomerularne filtracije.

1. Smanjena renalna rezerva: ovaj stadij je karakteriziran gubitkom bubrežne funkcije, ali u manjoj mjeri (ipak se da dokazati i izmjeriti). Bubreg je još u stanju održavati ravnotežu sastava tjelesnih tekućina, a zbog toga te osobe nemaju nikakvih simptoma bolesti. GF je smanjena za oko 50%.

2. Azotemija: stadij je karakteriziran povećanim zadržavanjem raspadnih produkata dušikovih spojeva u krvi (urea, kreatinin). Simptomi bolesti su nespecifični, a radi se o slabosti, malaksalosti, noćno mokrenje. Može se javiti anemija i hipertenzija. GF je tek na oko 35% normalne.

3. Klinički vidljiva insuficijencija: nastaje poremećaj u sastavu elektrolita, u molekularnom sastavu tjelesnih tekućina, u promjeni kiselosti krvi (povećana kiselost), pogoršanje anemije i porast visokog tlaka. Pogođeni su i drugi organski sustavi kao što su kardiovaskularni, probavni, koštana srž). GF je na oko 20% od normalne.

4. Terminalna faza: GF je pala ispod 5% od normalne vrijednosti. Život bolesnika nije moguć bez dijalize ili transplantacije bubrega.

Pogođeni organski sustavi i posljedice oštećenja u KBZ:

1. srce-perikarditis, aritmije, visoki tlak, zatajenje srca zbog nakupljanja tekućine, ubrzano razvijanje ateroskleroze
2. pluća- uremična pluća,
3. krvotvorni sustav- normocitna normokromna anemija, limfocitopenija, sklonost krvarenju,
4. probavni sustav- mučnina, povraćanje, gubitak apetita, gubitak tjelesne težine, zadah iz usta (uremični fetor), peptički ulkusi, proljevi,
5. hormonsko-metabolički poremećaji- sekundarni hiperparatiroidizam, sekundarna amenoreja, renalna osteodistrofija, smanjena tolerancija glukoze, hiperuricemija, hipertrigliceridemija,
6. neuromuskularni sustav- umor, poremećaji sna, tremor, periferna neuropatija, koma (terminalna faza bolesti),
7. koža- svrbež, blijedožuta boja kože,
8. oko- konjunktivitis, pad oštrine vida,
9. imunološki sustav- pad stanične imunosti.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!