Vezikoureteralni refluks

Vezikoureteralni refluks

Vezikoureteralni refluks
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Vezikoureteralni refluks je izraz kojim se opisuje povratak mokraće iz mokraćnog mjehura u mokraćovod(e), a u nekih bolesnika i u sabirni sustav za mokraću u bubrezima. U večine bolesnika, povrat mokraće iz mokraćnog mjehura u mokraćovode posljedica je urođene anomalije u građi spoja između mokraćovoda i mokraćnog mjehura.
Kategorija: Mokraćni sustav

Definicija vezikoureteralnog refluksa

Vezikoureteralni refluks je izraz kojim se opisuje povratak mokraće iz mokraćnog mjehura u mokraćovod(e), a u nekih bolesnika i u sabirni sustav za mokraću u bubrezima. U večine bolesnika, povrat mokraće iz mokraćnog mjehura u mokraćovode posljedica je urođene anomalije u građi spoja između mokraćovoda i mokraćnog mjehura. U nekih bolesnika radi se o stražnjem zalistku uretre zbog čega tijekom mokrenja u mokraćnom mjehuru dođe do značajnog povećanja tlaka i povrata mokraće u mokraćovode, dok među rijetke uzroke spadaju neurogeni mjehur i funkcionalni poremećaj mokrenja. Prije puberteta 3% do 5% djevojčica i 1% do 2% dječaka dobije infekciju mokraćnog sustava, a među njima je 40% onih koji istovremeno imaju i vezikoureteralni refluks. Refluks (povrat) mokraće je značajni čimbenik u nastanku pijelonefritisa (upale bubrega), koji može dovesti do stvaranja ožiljaka u bubrezima (refluksna nefropatija). Najteža kasna posljedica refluksne nefropatije je kronično zatajenje bubrega. Između 3,1% i 25% djece odnosno 10% do 15% odraslih osoba sa završnim stadijem kroničnog zatajenja bubrega ima refluksnu nefropatiju.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!