Subarahnoidalno krvarenje (SAH)

Subarahnoidalno krvarenje (SAH)

Subarahnoidalno krvarenje (SAH)
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Subarahnoidalna hemoragija (SAH) je krvarenje u likvorski prostor, koje nastaje najčešće rupturom (puknućem) vrećaste aneurizme ili a-v angioma. Te su aneurizme prirođene malformacije, gotovo uvijek lokalizirane na bazi mozga, obično u blizini račvišta arterija.
Kategorija: Mozak

Definicija subarahnoidalnog krvarenja

Subarahnoidalna hemoragija (SAH) je krvarenje u likvorski prostor, koje nastaje najčešće rupturom (puknućem) vrećaste aneurizme ili a-v angioma. Te su aneurizme prirođene malformacije, gotovo uvijek lokalizirane na bazi mozga, obično u blizini račvišta arterija. Arteriovenski (a-v) angiom je splet arterija i vena i nalazi se na konveksitetu mozga. Aneurizma može biti i ukopana u mozak te pri rupturi rezultirati slikom intracerebralnog krvarenja.

Etiologija subarahnoidalnog krvarenja​

- 80% aneurizme
- 10% a-v angiom
- 10% ostalo (tumori, hemoragijska dijateza, mikotička aneurizma)

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!