Subarahnoidalno krvarenje (SAH)

Subarahnoidalno krvarenje (SAH)

Subarahnoidalno krvarenje (SAH)
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Subarahnoidalna hemoragija (SAH) je krvarenje u likvorski prostor, koje nastaje najčešće rupturom (puknućem) vrećaste aneurizme ili a-v angioma. Te su aneurizme prirođene malformacije, gotovo uvijek lokalizirane na bazi mozga, obično u blizini račvišta arterija.
Kategorija: Mozak

Liječenje subarahnoidalnog krvarenja

Terapija ovisi o fazi bolesti.
Ako se pacijentovo stanje dijagnosticira odmah, u prva tri dana se napravi angiografija i operacija: isključivanje aneurizme iz cirkulacije.

Nakon što su prošla 4 dana od početka bolesti, a operacija nije napravljena, terapija je konzervativna: mirovanje, regulacija krvnog tlaka (svjesno se uzrokuje pad krvnog tlaka - hipotenzija, sistolički tlak mora biti do 160 da bi se smanjio izlazak krvi iz aneurizme), bolesnik je često nemiran pa mu trebaju sedativi, analgetici. Ako se razvije edem mozga, daju se kortikosteroidi. Da bi spriječili pojavu vazospazma ili ga ublažili ako je već nastao, daju se antagonisti kalcija - Nimotop (nimodipin) u početku parenteralno u trajnoj infuziji, prvih 14 dana 2 mg/h. Iza toga se daje peroralno, tablete od 60 mg - 6x2 tbl/dan u trajanju od tjedan dana. Nakon toga se terapija prekida. Cilj je konzervativnog liječenja spriječiti recidiv i vazospazam. Nakon tri tjedna se napravi angiografija i ako se nađe aneurizma, slijedi kirurška terapija, a ako se aneurizma ne može lokalizirati pretraga se ponavlja nakon nekoliko tjedana.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!