Gastroezofagealna refluksna bolest

Gastroezofagealna refluksna bolest

Gastroezofagealna refluksna bolest
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Zbog velikog broja simptoma koji se pripisuju GERBu, postoje znatna neslaganja oko definicije bolesti. Refluks je naziv za vraćanje natrag, obrnuti tijek; kod ove bolesti označuje vraćanje želučane kiseline natrag u jednjak.
Kategorija: Probavni sustav

Pretrage i dijagnoza gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB-a)

GERB se obično prepoznaje na temelju simptoma i odgovora na liječenje. Pretrage se obavljaju kad dijagnoza nije jasna te kod osoba koje imaju alarmantne simptome, primjerice nizak broj leukocita ili otežano gutanje. Liječnici obavljaju pretrage i nakon dugotrajne terapije lijekovima za ublažavanje kiseline. Najprije se isključuju potencijalno opasne bolesti sa sličnim simptomima, osobito bolest srca.

Kad simptomi ne ukazuju na po život opasno stanje, obavljaju se slijedeći testovi koji su bezbolni i sigurni:

Endoskopija

Savitljivim optičkim instrumentom ulazi se u jednjak te liječniku omogućuje direktan uvid u unutrašnjost jednjaka. Preatraga se često naziva ezofagogastroduodenoskopija (EGDS) prema latinskim nazivima organa koji se njome mogu prikazati (jednjak, želudac, dvanaesnik). Fleksibilna cijev koja se uvodi u jednjak ima izvor svjetla i kameru; slika se prenosi optičkim vlaknima te povećana prikazuje na kraju instrumenta ili na TV ekranu. Na kraju instrumenta nalaze se male štipaljke koje omogućuju uzimanje uzorka tkiva, četkica kojom se uzima uzorak površinskih stanica te cijev kroz koju se tekućinom može ispirati površina organa za bolji prikaz.

Rendgenska pretraga s barijevom kašom

Barijeva kaša uzeta na usta oblaže površinu jednjaka te omogućuje njen prikaz na rendgenskoj slici. Ova je pretraga korisna za prikaz očitih abnormalnosti, kretanje jednjaka tijekom gutanja, a ponekad ukazuje na upalu. Ipak, nije osobito korisna za postavljanje dijagnoze refluksa.

Cjelodnevno ispitivanje pH jednjaka

Ovaj je test najosjetljiviji za dokazivanje GERBa. Test uključuje gutanje male tube koja ostaje u jednjak dvadeset i četiri sata, tijekom kojih pacijent vodi dnevnik simptoma. Tuba je povezana s malom "kutijom" u kojoj se bilješe očitane vrijednosti kiselosti tekućine (pH) koja se nalazi u jednjaku. Podaci se kasnije analiziraju računalom te se uspoređuju s podacima pacijenta o simptomima. Test je obično rezerviran za pacijente kod kojih je dijagnoza nejasna nakon endoskopije ili neuspjela pokušaja liječenja.

Manometrija jednjaka

Ezofagealna manometrija je mjerenje tlaka u jednjaku, odnosno jačine stezanja njegovih mišića; utvrđuje funkciju donjeg sfinktera jednjaka. Obavlja se ako se dijagnoza endoskopijom ne može postaviti ili je terapija neuspješna kod pacijenata s tipičnim simptomima.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!