Gastroezofagealna refluksna bolest

Gastroezofagealna refluksna bolest

Gastroezofagealna refluksna bolest
 • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Zbog velikog broja simptoma koji se pripisuju GERBu, postoje znatna neslaganja oko definicije bolesti. Refluks je naziv za vraćanje natrag, obrnuti tijek; kod ove bolesti označuje vraćanje želučane kiseline natrag u jednjak.
Kategorija: Probavni sustav

Liječenje gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB-a)

Terapija obično ovisi o težini simptoma.

Blagi simptomi

Pacijenti blage simptome često pokušavaju ukloniti samostalno, bez posjete liječniku, promjenom prehrambenih navika i/ili lijekovima koji neutraliziraju kiselinu. Liječnici preporučuju slijedeće promjene prehrane i životnog stila:

 • Prestanak pušenja - pušenje smanjuje količinu sline u ustima i grlu. Slina pridonosi neutralizaciji povraćene kiseline. Pušenje također snizuje tlak u donjem sfinkteru jednjaka te provocira kašljanje i česte epizode vraćanja kiseline u jednjak.
 • Izbjegavanje hrane koja uzrokuje refluks - određene vrste hrane uzrokuju opuštanje donjeg sfinktera jednjaka. Pacijenti obično sami prepoznaju s vremenom o kojoj se hrani radi. Općenito preporučuje se izbjegavanje pretjeranih količina kofeina, čokolade, masne hrane, alkohola i peperminta. Iako se često govori kako se ne smije jesti kisela hrana, tu je potrebno naglasiti kako se simptomi GERBa ne javljaju zbog kiselosti hrane koju čovjek pojede nego zbog kiseline koja se stvara u želucu.
 • Izbjegavanje kasnih obroka - ležanje s punim stomakom povećava vjerojatnost regluksa. Ne bi trebalo zauzimati ležeći položaj tri sata nakon obroka.
 • Gubitak prekomjerne tjelesne mase - kod vrlo pretilih osoba, mršavljenje ublažuje simptome refluksa.

Podignuti glavu pri spavanju petnaestak do dvadeset centimetara iako pacijenti žgaravicu imaju obično dva-tri sata nakon obroka, neke žgaravica budi usred noći. U ovom slučaju je korisno podignuti uzglavlje na višu razinu. Gornja strana kreveta se može uzdignuti podupiračima od blokova ili drva, ili se može staviti spužva odgovarajućeg oblika pod madrac. Nije preporučljivo podizati uzglavlje dodatnim jastucima jer se na ovaj način tijelo stavlja u neprirodan položaj i mogu nastati bolovi u leđima. Jastucima se također tijelo dovodi u položaj u kojem tlak u želucu može biti povećan te se pojačati refluks.

 • Izbjegavanje uske odjeće - uska odjeća može povećati tlak u želucu te pogoršati simptome.
 • Poticanje stvaranja sline žvakaćim gumama ili tvrdim bombonima - na ovaj se način "čisti" kiselina koja je ušla u jednjak.
 • Jedenje manjih obroka - manji obrozi neće uzrokovati pretjerano rastezanje želuca te će smanjiti vjerojatnost nastanka refluksa.
 • S liječnikom razmotriti sve lijekove koji se uzimaju - lijekovi kojima se liječe druge zdravstvene tegobe mogu doprinositi simptomima.

Umjereni ili teški simptomi

Pacijenti sa srednje teškim ili vrlo teškim simptomima, komplikacijama GERBa ili blagim simptomima koji ne odgovaraju na promjene životnog stila liječe se propisanim lijekovima. Većina pacijenata liječi se sredstvima koja smanjuju proizvodnju želučane kiseline. Zbog različitog mehanizma djelovanja lijekova, liječnik odlučuje koji lijek propisati ovisno o simptomima, ranijem odgovoru na terapiju te rezultatima pretraga.

Lijekovi su općenito vrlo sigurni, a glavni nedostatak im je financisjki teret zbog potrebe za njihovim čestim i dugotrajnim uzimanjem.

Može li se GERB posve izliječiti?

Lijekovima se GERB ne može izliječiti, ali se mogu ublažiti simptomi te spriječiti oštećenja jednjaka. Drugim pristupi se razvijaju kako bi se GERB trajno izliječio bez potrebe za lijekovima.

Kirurški zahvat - nekoliko kirurških pristupa za liječenje GERBa je razvij

eno. Trenutno je najpopularniji laparoskopska Nissan fundoplikacija. Ovim se zahvatom ispravlja hiatus hernia te ojačava donji sfinkter jednjaka. Prije razvoja lijekova koji danas postoje na tržištu, obavljali su se kirurški zahvati kod teških oblika GERBa. Zbog uspješnih lijekova, danas je uloga operacija složenija. Mnogi liječnici kirurški zahvat razmatraju ako se radi o mlađim pacijentima s GERBom kojima je potrebna trajna terapija lijekovima. Drugi su liječnici oprezni jer ne raspolažemo podacima o dugotrajnim rezultatima ovakvih zahvata.Kandidatima za kirurški zahvat radi se manometrija jednjaka i endoskopija.
Iako je ishod zahvata obično zadovoljavajući, ozbiljne komplikacije se mogu pojaviti: teškoće s gutanjem, osjećaj nadutosti, učestali proljevi zbog oštećenja živaca želuca i crijeva.Nove metode - eksperimentalni pristup GERBu uključuje postavljanje šavova u donji sfinkter jednjaka, primjenu radio-frekventne energije na sfinkter ili injiciranje kemikalija u taj mišić sa svrhom njegova jačanja. Ovi se zahvati obavljaju tije

kom endoskopije pa ne zahtijevaju kirurški zahvat, a nema potrebe ni za ostankom u bolnici. O dugotrajnoj učinkovitosti, efikasnosti i sigurnosti ovih tehnika još uvijek se malo zna.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!