Osnovna pravila pripreme džemova

Osnovna pravila pripreme džemova

Osnovna pravila pripreme džemova
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Domaće džemove svi volimo, naročito zato što sami određujemo što ćemo u njih staviti. Priprema džemova nije komplicirana, a tijekom čitave godine ćete uživati u ukusnom domaćem pripravku. Donosimo vam neke korisne savjete pomoću kojih će vaši džemovi biti ukusniji nego ikada.

Pektin radite sami

Domaći pektin je puno jednostavniji za korištenje nego kupovni. Pektin možete raditi od jabuka. Osim što će džem biti ukusniji, lakše ćete kontrolirati dozu. Na početku možete dodati malo, a kasnije, ako primijetite da je potrebno, dodavati još. Pektin možete raditi u velikim količinama kako biste ga uvijek imali pri ruci. No, možete ga napraviti i u malim količinama ako želite sve odmah iskoristiti. Voće, najbolje će poslužiti jabuke, kuhajte u kipućoj vodi oko 30 minuta. Vodu u kojoj su se jabuke kuhale koristite kao pektin.

Uložite u kvalitetne posudice

Najbolje su staklene jer je njih najlakše održavati i kasnije koristiti. Staklene posude možete naći u različitim veličinama i oblicima, ovisno za što vam trebaju. Džemove je uvijek bolje pohranjivati u manjim staklenkama.

Koristite velike lonce za kuhanje

Džemovi se trebaju kuhati u širokim velikim loncima. Važno je da lonci budu veliki jer džem treba jako dugo ključati. Nemojte lonac puniti do kraja. Najbolje je da bude pun do pola. Uložite u kvalitetan lonac za kojeg se džem neće lijepiti jer tako neće ni izgarati. Najmanje što vam treba jest da dno izgori pa da cijeli džem bude od nikakve koristi i bezukusan.

Koristite sezonsko voće

Sezonsko voće je vaš najbolji izbor. Ono je tada najukusnije i možete si priuštiti da ga kupujete u većim količinama, što će vam i biti potrebno kod pripreme džemova. Smrznuto voće je također dobar izbor, stoga nema razloga da svježe voće zamrznete pa ga koristite kasnije kod iduće pripreme džema. Najbolje od svega jest to što smrznuto voće ne trebate odmrzavati prije pripreme džemova.

Nemojte prerano dodavati šećer

Pripremu džema započnite tako da u lonac stavite voće, pektin i kiselinu. Pričekajte da smjesa počne ključati. Šećer dodajte tek kada voće bude potpuno mekano jer, jednom kada dodate šećer, kora voća neće biti mekša nego što je bila prije dodavanja voća. No, kod pripreme džemova od voća kao što su kupine, šećer možete dodati odmah jer se to voće vrlo brzo počinje raspadati i termička obrada traje znatno kraće.

Nemojte dodavati previše šećera

Na početku dodajte manje šećera od onoga što ste mislili. Ključno je da tijekom pripreme džema neprestano kušate. Tek tada ćete znati je li džem dovoljno sladak. Ako je voće zbilja kvalitetno, neće vam biti potrebno puno šećera. Probajte staviti više pektina, a manje šećera. Tako će džem biti zdraviji.

Neka džem ključa na laganoj vatri

Kada stavite kuhati voće, neka vatra bude lagana. Pustite da se kuha na laganoj vatri dok ne počne ključati. Kada primijetite da je voće postalo mekano onoliko koliko želite i kada dodate šećer, tek tada pojačajte vatru.

Uklanjajte pjenicu

Kod pripreme džemova će se na vrhu skupljati pjenica. Važno je da ju uklanjate jer ona može sadržavati nečistoće. Što ćete više pjenice ukloniti, to će džem biti bistriji. Pjenica na površini je dobar znak, to znači da pektin odrađuje svoj posao.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije