Je li kondenzacija vlage opasna za zdravlje i kako je spriječiti?

Je li kondenzacija vlage opasna za zdravlje i kako je spriječiti?

Je li kondenzacija vlage opasna za zdravlje i kako je spriječiti?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.12.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Obitelj i dom

Iako se kondenzacija često smatra problemom samo tijekom zime, ona se može pojaviti tijekom cijele godine. Može u svako godišnje doba uzrokovati štetu na prozorima i potencijalno se razviti u štetne vlažne mrlje ako se taj problem ne rješava.

Upoznajte se s uzrocima kondenzacije i utjecajima koje ona može imati na vaše zdravlje, kao i s koracima koje trebate poduzeti da biste spriječili njezine štetne učinke ove zime.

Što uzrokuje kondenzaciju?

Kondenzacija nastaje kada je zrak u prostoriji topliji od površinske temperature prozora. Češće i brže nastaje tijekom zime jer je vjerojatnije da ćemo uključiti grijanje, uz uobičajene dnevne aktivnosti kao što su kuhanje, tuširanje, pa čak i disanje.

Je li kondenzacija opasna po zdravlje?

Sama kondenzacija nije štetna jer se radi samo o kapljicama vode. Međutim, kada ostane na drvu ili žbuci, vlaga se može apsorbirati u materijal i stvoriti vlažne mrlje.

Osim što može oštetiti prozorske daske, okvire i okolne zidove, može uzrokovati i zdravstvene probleme zbog razvoja plijesni. Ona može uzrokovati respiratorne probleme poput astme i alergija, od kojih su bebe, djeca i starije osobe u najvećem riziku.

Kako spriječiti kondenzaciju na prozorima

Donosimo savjete stručnjaka za čišćenje koji su podijelili najbolje trikove za rješavanje kondenzacije i sprječavanje njenog nastanka.

Uklonite vlagu prije nego što se upije u površinu

Izvlačenje vlage iz prostorije prije nego što se ima vremena upiti u zid ili drvo može biti jednostavan način borbe protiv kondenzacije i sprječavanja pojave vlažnih mrlja. Nekonvencionalne metode uključuju stavljanje mačjeg pijeska u čarapu koju možete zavezati ili staviti u prozorsku dasku. Stavljanje zdjelice soli na prozorsku dasku se također pokazalo kao dobar trik. Ako možete uložiti nešto više novca u rješavanje tog problema, na tržištu postoje i izvrsni odvlaživači koji apsorbiraju svu vlagu iz zraka.

Zračite prostoriju

Dugotrajno držanje prozora i vrata tijekom zimskih mjeseci zatvorenima može imati negativne učinke što se tiče pojave kondenzacije. Provjetravanje doma otvaranjem prozora čak i na samo 20 minuta dnevno može drastično smanjiti učinke kondenzacije i vlage u vašem domu. Također, otvoreni prozori tijekom aktivnosti koje uzrokuju puno vlage u kući, poput kuhanja, tuširanja i sušenja odjeće, također mogu pomoći u smanjenju kondenzacije.

Pobrinite se da vaš dom ima dobru izolaciju

Ulaganje u obnovu izolacije zidova bi moglo biti vrijedno razmatranja ako je kondenzacija stalni problem u vašem domu. Osim što će to održati vaš dom toplim i smanjiti troškove grijanja, dobra izolacija uvelike određuje i koliko će se kondenzacije nakupiti i koliko će joj vremena trebati da se osuši.

Održavajte optimalnu sobnu temperaturu

Održavanje optimalne topline u vašem domu će spriječiti da se površine dovoljno ohlade za stvaranje kondenzacije. Grijanje ne mora biti stalno uključeno tijekom dana, ali možete uključiti timer za automatsko uključivanje grijanja tijekom najhladnijih razdoblja ili po noći. Osim rješavanja problema s kondenzacijom, to će vam pomoći i da iskoristite manje energije i uštedite na računima. Održavanje površina toplima će spriječiti stvaranje kondenzacije. Prije nego što prvi put uključite grijanje, sjetite se odzračiti radijatora kako biste bili sigurni da rade učinkovito.

Premjestite sobno bilje i namještaj

Sobne biljke koje držite na prozorskoj dasci prirodno ispuštaju vlagu u zrak. Razmislite o tome da ih maknete dalje od prozora tijekom hladnijih mjeseci kako biste smanjili šanse za kondenzaciju. Vaše bi vam biljke mogle biti zahvalne na tome jer su prozorske klupice zimi često puno hladnije nego ljeti, a biljke vole održavati temperaturu okoline tijekom cijele godine.

Također, ako je moguće, namještaj u blizini vanjskih zidova treba odmaknuti što dalje, kako bi zrak mogao slobodnije cirkulirati.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije