Beloderm mast

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis

Što Beloderm mast sadrži?

Djelatna tvar je betametazon u obliku betametazondipropionata.

Jedan gram masti sadrži 0,5 mg betametazona (u obliku betametazondipropionata).

Pomoćne tvari su: parafin, tekući; vazelin, bijeli.

Kako Beloderm mast izgleda i sadržaj pakiranja

Bijela, poluprozirna, homogena mast.

15 g i 30 g masti u aluminijskoj tubi s plastičnim zatvaračem, u kutiji.

Kako čuvati Beloderm mast?

Ovaj lijek čuvajte izvan pogleda i dohvata djece.

Čuvati na temperaturi ispod 25°C.

Ovaj lijek se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na kutiji. Rok valjanosti odnosi se na zadnji dan navedenog mjeseca.

Nikada nemojte nikakve lijekove bacati u otpadne vode ili kućni otpad. Pitajte svog ljekarnika kako baciti lijekove koje više ne koristite.

Ove će mjere pomoći u očuvanju okoliša.

Primjena

Što je Beloderm mast i za što se koristi?

Beloderm mast sadrži djelatnu tvar betametazon.

Betametazon pripada skupini lijekova koji se nazivaju topički kortikosteroidi. Oni se nanose na površinu kože za ublažavanje upale i svrbeža uzrokovanih nekim kožnim bolestima u odraslih i djece, uključujući ekcem i sve vrste dermatitisa (kožnih upala) te psorijazu vlasišta, dlanova i stopala.

Ekcem je česta kožna bolest koja uzrokuje crvenilo i svrbež kože. Dermatitis je upala kože. Psorijaza je kožna bolest kod koje se razvijaju svrbež, ljuskice, ružičaste mrlje na laktovima, koljenima, vlasištu i ostalim dijelovima tijela.

Doziranje

Kako primjenjivati Beloderm mast?

Uvijek uzmite ovaj lijek točno onako kako je opisano u ovoj uputi ili kako Vam je rekao Vaš liječnik. Provjerite sa svojim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni.

Uobičajena doza

U odraslih i djece tanki sloj Beloderm masti mora se utrljati na zahvaćeni dio kože dva puta na dan.

Trajanje liječenja potrebno je ograničiti na dva tjedna.

Kod korištenja Beloderm masti uvijek se pridržavajte sljedećih uputa:

  • nemojte primjenjivati Beloderm mast na licu dulje od 5 dana.
  • nemojte koristiti veliku količinu masti na velikim područjima kože tijekom duljeg razdoblja od preporučenog.
  • izbjegavajte dodir masti sa očima.

Primjena u djece

Ne preporučuje se primjena Beloderm masti bez medicinskog nadzora u djece mlađe od 12 godina.

Nemojte koristiti mast u djece, na bilo kojem dijelu njihova tijela dulje od 5 dana. Nemojte nanositi mast djetetu ispod pelene, jer to olakšava aktivnom sastojku lijeka da prodre u kožu i možda izazove neke neželjene učinke.

Ako primijenite više Beloderm masti nego što ste trebali

Ako Vi (ili netko drugi) slučajno progutate mast, to ne bi trebalo prouzročiti nikakve tegobe. Međutim, ako ste zabrinuti zbog toga, obratite se svom liječniku.

Koristite li mast češće nego što biste trebali ili na velikim područjima kože, to može utjecati na neke hormone. U djece može doći do utjecaja na rast i razvoj. Također može uzrokovati da osjećate mučninu i/ili povraćanje i čujete zvonjenje u ušima.

Ukoliko niste koristili mast onako kako Vam je rekao liječnik i ako ste je prečesto i/ili predugo koristili, obavijestite o tome svog liječnika.

Ako ste zaboravili primijeniti Beloderm mast

Ako ste zaboravili primijeniti lijek, učinite to čim bude moguće i zatim nastavite prema uobičajenom rasporedu.

Ako prestanete primjenjivati Beloderm mast

Ako ste primjenjivali mast tijekom duljeg razdoblja te se kožne promjene povlače, nemojte iznenada prestati s primjenom ovog lijeka. Ponekad pri naglom prestanku liječenja koža može postati crvena te možete osjećati bockanje i žarenje. Kako biste to izbjegli, savjetujte se sa svojim liječnikom koji će postupno smanjivati terapiju sve do potpunog prekida.

U slučaju bilo kakvih pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Nemojte primjenjivati Beloderm mast:

  • ako ste alergični (preosjetljivi) na betametazon ili neki drugi sastojak ovog lijeka
  • kod bilo koje druge kožne bolesti, jer je može pogoršati, osobito ako se radi o rozaceji (kožna bolest koja zahvaća lice), aknama, dermatitisu (upali kože) u području oko usta, svrbežu spolovila i anusa, pelenskom osipu, oralnom herpesu (herpes simplex), vodenim kozicama, herpes zosteru ili drugim bolestima kože.

Upozorenja i mjere opreza

Obratite se svom liječniku ili ljekarniku prije nego primijenite Beloderm mast.

Kod prekomjernog korištenja može doći do stanjivanja kože te nastanka crvenih mrlja. To se češće događa u djece i dojenčadi.

Ovaj lijek ne primjenjujte ispod zavoja ili flastera. Izbjegavajte ulazak sadržaja Beloderm masti u oči.

Djeca

Ne preporučuje se  primjena  Beloderm  masti  bez  medicinskog  nadzora  u  djece  mlađe  od  12 godina.

Nemojte nanositi mast djetetu ispod pelene, jer to olakšava aktivnom sastojku lijeka da prodre u kožu i možda izazove neke neželjene učinke.

Ukoliko se Beloderm mast u djece primjenjuje prečesto ili u prevelikim dozama to može poremetiti lučenje i ravnotežu nekih hormona, što može utjecati na njihov rast i razvoj.

Primjena u djece mora biti provedena uz krajnji oprez i tijekom najkraćeg mogućeg vremena. Nemojte koristiti mast u djece, na bilo kojem dijelu njihova tijela dulje od 5 dana.

Drugi lijekovi i Beloderm mast

Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ukoliko uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koje druge lijekove, uključujući i one koje ste nabavili bez recepta.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate imati dijete, obratite se svom liječniku za savjet prije nego uzmete ovaj lijek.

Beloderm mast u trudnica i dojilja smije se primjenjivati samo kad je to neophodno, odnosno samo u slučajevima gdje je korist za majku veća od mogućeg rizika za plod.

Beloderm mast ne smije se primjenjivati na dojkama prije dojenja.

Kao i svi drugi lijekovi, ovaj lijek može uzrokovati nuspojave iako se one neće javiti kod svakoga.

U većine ljudi lijek neće izazvati nikakve tegobe, ukoliko se koristi ispravno.

Međutim, ukoliko mast koristite češće nego što bi trebali, osobito na licu, može se pojaviti crvenilo, žarenje, stvaranje mjehurića, guljenje, otok, svrbež, pečenje, kožni osip, suhoća kože na mjestu primjene, upala folikula (korijena) dlake, prekomjeran rast dlaka, smanjena pigmentacija kože i alergijske kožne reakcije, dermatitis (upala kože), druge kožne infekcije, stanjivanje kože  i crvenilo. Ove nuspojave lakše se mogu javiti u dojenčadi i djece.

Prijavljivanje nuspojava

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. Ovo uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Nuspojave možete prijaviti izravno Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Odsjek za farmakovigilanciju. Prijave možete poslati poštom (Roberta Frangeša Mihanovića 9, 10 000 Zagreb, Republika Hrvatska), telefaksom (+ 385 (0)1 4884 119) ili elektroničkom poštom u Word formatu (nuspojave@halmed.hr). Obrazac za prijavu nuspojave je dostupan na internetskim stranicama HALMED-a (www.halmed.hr). Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti ovog lijeka.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.
Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.