Zdravlje reproduktivnog sustava

Zdravlje reproduktivnog sustava

Zdravlje reproduktivnog sustava
  • Objavljeno: Nedjelja, 09.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Seks i veze

Zdravlje reproduktivnog sustava se definira kao stanje tjelesnog, mentalnog i socijalnog zdravlja. Dobro reproduktivno zdravlje podrazumijeva da je čovjek u stanju imati zadovoljavajući i siguran spolni život, sposobnost i slobodu u donošenju odluke o reprodukciji, odnosno, hoće li, kada i koliko često to učiniti.

Muškarci i žene trebaju biti informirani i imati pristup sigurnim, učinkovitim, pristupačnim i prihvatljivim metodama planiranja obitelji po svom izboru, kao i pravo na odgovarajuću zdravstvenu zaštitu koja omogućuje ženama da sigurno prođu kroz trudnoću i porod.

Reproduktivno zdravlje podrazumijeva zdravstveno stanje cjelokupnog zdravstvenog sustava, uključujući stanja i bolesti reproduktivnog sustava kod muškaraca i žena.

Plodnost i zdravlje

Rano rađanje može utjecati na cjelokupno zdravlje žena i njihove djece. Žene bi trebale odgoditi početak rađanja djece barem do 18. godine.

Svake godine veliki broj žena umire zbog komplikacija vezanih uz trudnoću i porođaj. No, najveći dio smrtnih slučajeva se događa u najsiromašnijim zemljama svijeta. Većina tih smrtnih slučajeva se može izbjeći uz poboljšanje zdravstvene skrbi.

Nakon poroda, savjetuje se čekanje od barem 2 godine do idućeg pokušaja začeća. Nakon smrti fetusa, do idućeg pokušaja začeća preporuča se čekanje barem 6 mjeseci.

Dostupnost moderne kontracepcije

U nekim dijelovima svijeta moderna kontracepcija nije dostupna. Kod oko 222 milijuna žena diljem svijeta nisu zadovoljene potrebe za modernom kontracepcijama. Najviša stopa je među stanovništvom u siromašnim zemljama.

Nedostatak kontracepciji je glavni uzrok povećanja broja neželjenih trudnoća i smrtnih slučajeva. Pristup kontracepciji može spriječiti 1 od 3 smrti povezane s trudnoćom i porođajem.

Spolno prenosive bolesti

Spolno prenosive bolesti su bolesti koje se najčešće prenose spolnim kontaktom. Uobičajene spolno prenosive bolesti su klamidija, gonoreja, herpes, HIV/AIDS, hepatitis B, humani papiloma virus (HPV), sifilis i trihomonijaza.

Spolno prenosive bolesti utječu na reproduktivno i spolno zdravlje. Diljem svijeta se provode mjere edukacije stanovništva kako bi se smanjio rizik od širenja spolno prenosivih bolesti. Na taj način se potiče zdravlje cjelokupnog reproduktivnog sustava.

Zdravlje adolescenata

Briga o reproduktivnom zdravlju adolescenata je slična onoj kod odraslih, ali može sadržavati dodatna pitanja o tinejdžerskoj trudnoći i nedostatku pristupa informacijama i zdravstvenim uslugama. Diljem svijeta oko 16 milijuna djevojaka svake godine rodi, uglavnom u zemljama s niskim dohotkom.

Uzroci tinejdžerske trudnoće su različiti. U nekim zemljama su djevojke često pod pritiskom da počnu osnivati obitelj u najranijoj dobi. Neke djevojke nisu upoznate s osnovama sigurnog spolnog odnosa i zaštite od trudnoće.

Reproduktivno zdravlje i pobačaj

U većini zemalja je pobačaj temeljno pravo žena. No, stručnjaci su zabrinuti jer se veliki broj pobačaja izvodi na način koji nije siguran, a žene nisu upoznate s mogućim rizicima i komplikacijama tijekom i nakon pobačaja.

Problemi kod pobačaja su problem s kojim se susreću žene u svim zemljama. Glavni uzrok je neadekvatna edukacija i skrb. Stručnjaci diljem svijeta razvijaju strategiju koja će pomoći u borbi protiv nesigurnog pobačaja, koji se sastoji od 4 međusobno povezane aktivnosti:

  • Uspoređivanje i prikupljanje znanstvenih dokaza o nesigurnosti učestalih pobačaja.
  • Razvijanje i poboljšanje tehnologije kako bi pobačaj bio sigurniji.
  • Provođenje normi o korištenju instrumenata za izvođenje pobačaja i same procedure.
  • Razvoj programa za edukaciju o mogućim rizicima pobačaja i poboljšanje pristupa sigurnom pobačaju i kvalitetnoj skrbi nakon pobačaja.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije