Dacarbazine liofilizat za otopinu za injekciju ili infuziju

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Dacarbazine liofilizat za otopinu za injekciju ili infuziju

Što sadrži Dacarbazine Pliva liofilizat za otopinu za injekciju ili infuziju?

Djelatna tvar je dakarbazin.

Dacarbazine Pliva dolazi u obliku liofilizata za otopinu za injekciju iliinfuziju.

Jedna bočica Dacarbazine Pliva 100 mg liofilizata za otopinu za injekciju ili infuziju sadrži 100 mg dakarbazina,

Jedna bočica Dacarbazine Pliva 200 mg liofilizata za otopinu za injekciju ili infuziju sadrži 100 mg dakarbazina,

Dacarbazine Pliva liofilizat za otopinu za injekciju ili infuziju sadrži i slijedeće pomoćne tvari: bezvodna citratna kiselina,manitol

Kako Dacarbazine Pliva liofilizat za otopinu za injekciju ili infuziju izgleda i sadržaj pakovanja

Dacarbazine Pliva liofilizat za otopinu za injekciju ili infuziju je bijeli ili vrlo blijedo žuti liofilizat.

Dacarbazine Pliva 100 mg liofilizat za otopinu za injekciju ili infuziju i Dacarbazine Pliva 200 mg liofilizat za otopinu za injekciju ili infuziju dostupni su u smeđoj staklenoj bočici (s gumenim čepom i aluminijskom kapicom s plastičnim poklopcem) , 10 bočica, u kutiji

Kako čuvati Dacarbazine Pliva liofilizat za otopinu za injekciju ili infuziju?

Dacarbazine Pliva liofilizat za otopinu za injekciju ili infuziju morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece!

Čuvati pri temperaturi do 25 °C, zaštićeno od svjetlosti, u originalnom pakovanju.

Pripravljena otopina za injekciju ili infuziju

Kemijska i fizikalna stabilnost potvrđena je za vrijeme do 8 sati ako se čuva pri temperaturi od 25 °C i za vrijeme do 24 sata ako se čuva pri temperaturi od 5 °C, zaštićeno od svjetlosti.

Zbog moguće mikrobiološke kontaminacije, otopinu treba upotrijebiti odmah nakon pripreme. Ukoliko se otopina ne upotrijebi odmah nakon pripreme za vrijeme i uvjete čuvanja odgovoran je korisnik. Otopina se ne smije čuvati dulje od 24 sata pri temperaturi od 2 – 8 °C.

Primjena

Što je Dacarbazine Pliva liofilizat za otopinu za injekciju ili infuziju i za što se koristi?

Dacarbazine Pliva se koristi u liječenju bolesnika s metastatskim malignim melanomom. Dacarbazine Pliva se koristi u sklopu  kombiniranog liječenja kod slijedećih bolesti:

 • uznapredovale Hodgkinove bolesti,
 • uznapredovalog sarkoma mekih tkiva u odraslih (osim mezotelioma i Kaposijeva sarkoma).
Doziranje

Kako primjenjivati Dacarbazine Pliva liofilizat za otopinu za injekciju ili infuziju?

Dacarbazine Pliva se primjenjuje u venu. Doza je različita u pojedinih bolesnika. Ona ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući razlog zbog kojeg uzimate lijek, veličinu odnosno površinu Vašeg tijela te uzimate li i koji drugi lijek ili ne. Ako imate bilo kakvih pitanja o pravilnom doziranju lijeka Dacarbazine Pliva, upitajte svog liječnika.

Ispravna primjena lijeka

Ovaj se lijek katkada primjenjuje istodobno s nekim drugim lijekovima. Primate li kombinaciju lijekova, važno je da svaki od njih primite u određeno vrijeme. Ako neki od tih lijekova uzimate kroz usta, zatražite liječnika da Vas savjetuje kako pravilno uzeti svaki od lijekova.

Ovaj lijek obično izaziva mučninu i povraćanje, koji katkada mogu biti teški. Važno je, međutim, da lijek i dalje uzimate, premda se ne osjećate dobro. Zatražite svog liječnika da Vam pomogne ublažiti te nuspojave, posebno ako su teške.

Ako ste primili višu dozu lijeka Dacarbazine Pliva nego što ste trebali

Nije vjerojatno da ćete primiti višu dozu lijeka. Vaš liječnik će odrediti dozu lijeka.

Ako ste propustili dozu lijeka Dacarbazine Pliva

Nije vjerojatno da ćete propustiti dozu lijeka. Vaš liječnik će odrediti kada ćete primiti sljedeću dozu.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom lijeka Dacarbazin Pliva, obratite se svom liječniku.

Mjere opreza

Nemojte primjenjivati Dacarbazine Pliva:

 • ako ste preosjetljivi na dakarbazin ili na bilo koji drugi sastojak lijeka
 • ako imate tešku bolest jetre ili bubrega
 • ako ste trudni ili dojite
 • ako imate niski broj bijelih krvnih stanica i/ili krvnih pločica (trombocita).

Ako se bilo što od navedenog odnosi na Vas, a još niste razgovarali o tome sa svojim liječnikom ili medicinskom sestrom, to bi trebali učiniti što je prije moguće odnosno prije primanja ovog lijeka.

Dacarbazine Pliva obično se primjenjuje u bolnici. Normalno je da sami ne primjenjujete ovaj lijek. Vaš liječnik ili medicinska sestra će primijeniti lijek te će Vas pažljivo pratiti tijekom i nakon primjene.

Budite posebno oprezni s lijekom Dacarbazine Pliva

Obavijestite Vašeg liječnika;

 • ako imate smanjeni broj nekih krvnih stanica (leukociti, neutrofili, trombociti,eritrociti);
 • ako imate oštećenu funkciju bubrega ili jetre;
 • ako ste se nedavno cijepili ili se namjeravate cijepiti (vidi niže).

Tijekom liječenja s lijekom Dacarbazine Pliva liječnik će redovito provoditi krvne pretrage da bi se na vrijeme uočila eventualna neželjena djelovanja lijeka na krv i krvotvorni sustav.

U slučajevima krvne toksičnosti, ozbiljnog oštećenja jetre ili bubrega te reakcija preosjetljivosti biti će potrebno odmah prekinuti primjenu lijeka.

Vrlo je važno da liječnik pri redovitim posjetima provjerava kako napredujete, kako bi bio siguran da lijek djeluje na ispravan način i da provjeri ima li nuspojava.

Dacarbazine Pliva može privremeno smanjiti broj bijelih krvnih stanica u Vašoj krvi, čime se povećava mogućnost da dobijete infekciju. Dacarbazine Pliva smanjuje i broj trombocita, koji su nužni za pravilno zgrušavanje krvi. Dogodi li se to, moraju se poduzeti određene mjere opreza, kako bi se umanjila opasnost od infekcije i krvarenja posebno ako je i broj krvnih stanica smanjen.

 • za vrijeme dok primate Dacarbazine Pliva kao i nakon prestanka liječenja, nemojte primati nikakva cjepiva bez suglasnosti liječnika. Dacarbazine Pliva može oslabiti otpornost Vašeg organizma, te postoji opasnost da zadobijete infekciju koju ste cijepljenjem željeli spriječiti.
 • ako možete, izbjegavajte ljude s infekcijama. Odmah se javite svom liječniku ako mislite da ste dobili infekciju ili ako imate vrućicu ili zimicu, ako kašljete ili ste promukli, ako imate bolove u leđima ili bokovima ili ako otežano ili bolno mokrite.
 • odmah se javite svom liječniku ako uočite: neuobičajeno krvarenje ili modricu; crnu stolicu (boje katrana); krv u mokraći ili stolici; ili sitne crvene mrlje po koži.
 • budite oprezni pri korištenju običnih četkica za zube, konca za čišćenje zuba i čačkalica. Vaš liječnik,stomatolog ili medicinska sestra možda će preporučiti druge načine čišćenja zuba i desni. Prije bilo kakvog zahvata na zubima posavjetujte se sa svojim liječnikom.  
 • ne dirajte oči ni unutrašnjost nosa ako neposredno prije toga niste oprali ruke, i u međuvremenu ne dotičite ništa drugo.
 • pazite da se ne ozlijedite pri korištenju oštrih predmeta poput britvica i rezača noktiju na rukama i nogama.
 • izbjegavajte bavljenje sportskim aktivnostima i druge situacije u kojima možete zadobiti modricu ili se ozlijediti.

Uzimanje drugih lijekova s lijekom Dacarbazine Pliva

Obavijestite liječnika ako uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koje druge lijekove, uključujući i one koje ste nabavili bez recepta. Poseban oprez je potreban tijekom istodobne primjene lijeka Dacarbazine Pliva i lijekova koji imaju štetne učinke na koštanu srž i/ili jetru. Nemojte se   cijepiti prije konzultacije sa svojim liječnikom. Treba izbjegavati istodobno cijepljenje živim oslabljenim cjepivima.

Uzimanje hrane i pića s lijekom Dacarbazine Pliva

Istodobno uzimanje alkoholnih pića mora se izbjegavati.

Trudnoća i dojenje

Obratite se svom liječniku za savjet prije nego uzmete bilo koji lijek. Dacarbazine Pliva ne smijete uzimati tijekom trudnoće. Ako ste uzimali Dacarbazine Pliva za vrijeme trudnoće, razgovarajte s svojim liječnikom o mogućim učincima na Vaše dijete. Žene u generativnoj dobi moraju koristiti učinkovite metode kontracepcije prije, za vrijeme i 6 mjeseci nakon liječenja lijekom Dacarbazine Pliva.

Tijekom uzimanja lijeka Dacarbazine Pliva ne smijete dojiti.

Muškarci u spolno zreloj dobi koji su liječeni s lijekom Dacarbazine Pliva trebali bi se suzdržati od očinstva i koristiti učinkovite metode kontracepcije za vrijeme liječenja i 6 mjeseci nakon prestanka liječenja. Preporučuje se zatražiti savjet o pohrani sperme prije početka terapije zbog opasnosti od ireverzibilne neplodnosti zbog terapije s Dacarbazine Pliva.

Upravljanje vozilima i strojevima

Dacarbazine Pliva može imati utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima ili rada na strojevima u slučajevima pojave mučnine i povraćanja ili poremećaja živčanog sustava.

Kao i svi drugi lijekovi i Dacarbazine Pliva može uzrokovati nuspojave.

Nuspojave koje se mogu javiti tijekom liječenja lijekom Dacarbazine Pliva opisane su niže u tekstu i razvrstane po učestalosti.

Odmah obavijestite svog liječnika ako Vam se jave neki od slijedećih simptoma.

 • krvarenje, znakovi infekcije kao što su bolno grlo i visoka temperatura
 • oticanje lica, jezika, usana što može uzrokovati poteškoće u disanju i gutanju (reakcija preosjetljivosti)

Ostale nuspojave koje se mogu javiti su;

Često (javljaju se u manje od jedne na 10, no u više od jedne na 100 bolesnika):

 • smanjeni broj crvenih krvnih stanica (anemija), smanjeni broj bijelih krvnih stanica (leukopenija), smanjeni broj krvnih pločica (trombocitopenija)
 • anoreksija
 • mučnina, povraćanje
 • simptomi slični gripi (povišena tjelesna temperatura, zimica, bol u mišićima i opća slabost).

Manje često (javljaju se u manje od jedne na 100, no u više od jedne na 1000 bolesnika):

 • gubitak kose, pojačana pigmentacija kože,fotoosjetljivost

Rijetko (javljaju se u manje od jedne na 1000, no u više od jedne na 10000 bolesnika):

 • manjak krvnih stanica (pancitopenija, agranulocitoza)
 • teške reakcije preosjetljivosti (anafilaktične reakcije)
 • smetenost, letargija
 • glavobolja, epileptički napadaji, trnci na licu
 • oštećenje vida
 • crvenilo lica praćeno osjećajem vrućine
 • proljev
 • jetrena toksičnost i nekroza, začepljenje jetrene vene (Budd-Chiari sindrom) sa mogućim smrtnim ishodom
 • povišene vrijednosti jetrenih enzima
 • eritem, koprivnjača (urtikarija), osip
 • oštećena bubrežna funkcija
 • iritacija na mjestu primjene injekcije

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.
Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijekupriloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.