Jeste li se ikada zapitali kako djeca doživljavaju Djeda Božićnjaka?

Jeste li se ikada zapitali kako djeca doživljavaju Djeda Božićnjaka?

Jeste li se ikada zapitali kako djeca doživljavaju Djeda Božićnjaka?
  • Objavljeno: Subota, 19.12.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Djeda Božićnjaka doživljavamo kao velikog veseljaka koji donosi radost i zabavu. No, često se pitamo jesmo li trebali reći djeci da Djed Božićnjak zapravo ne postoji i na koji im način to treba obznaniti.

Ranija istraživanja pokazuju da interes djece raste kada su u pitanju izmišljeni likovi kao što su Djed Božićnjak i Uskršnji Zeko. Tijekom odrastanja djeca slušaju razna svjedočenja o njihovom postojanju od roditelja, obitelji, prijatelja, preko televizije i interneta pa sve do bajki. Djeca uglavnom otkriju istinu o Djedu Božićnjaku oko sedme godine, i to postupno. S godinama počnu sumnjati u njegove nadnaravne osobine, a zatim počinju sumnjati i u postojanje samog lika.

Profesor psihologije i njegovi suradnici su zatražili djecu da napišu pismo Djedu Božićnjaku, objasne kako Djed ostvaruje svoje magične podvige i objasne vjerojatnost raznih fizički i biološki nemogućih događaja. Otkrili su da djeca, objašnjavajući rijetke pojave poput pronalaženje aligatora ispod kreveta i nemoguće pojave (npr. jesti munju), počinju propitkivati postojanje Djeda Božićnjaka.

To dovodi do pitanja kako djeca doživljavaju sve Djedove Božićnjake koji nas okružuju u blagdansko vrijeme po shopping centrima, ulicama i tv reklamama.

Da bi istražili ovo pitanje, provedena su dva istraživanja. U prvom su istraživači posjetili muzej u kojem djeca mogu uživo susresti Djeda Božićnjaka. Nakon što su djeca razgovarala s djedicom, postavili su im niz pitanja o vjerovanju i shvaćanju Djeda Božićnjaka. U drugom istraživanju provedena je online anketa za roditelje u kojoj su morali napisati kako su djeci objasnili sve te djedice koji nas okružuju i kako se to uklapa u priču o Djedu Božićnjaku uoči blagdana.

U prvom istraživanju, intervjuirana su djeca i roditelji. Otkriveno je da roditelji puno rade na promociji Djeda Božićnjaka putem razgovora, knjiga, filmova, pečenja kolačića, pisanja pisma i raznih igara. Međutim, broj aktivnosti nije povezan s dobi djeteta. Većina djece godišnje posjeti nekoliko djedica, a 60% djece je počelo sumnjati kada je shvatilo da ispred njih nije ista osoba.

Osim toga, starija djeca pokazuju više sumnje. Oni sumnjaju u njegove magične moći i razumiju da je osoba u odijelu samo glumac, ali i dalje se vesele što mogu komunicirati s Djedom Božićnjakom putem pisama. Iznenađujući rezultati istraživanja otkrili su da djeca, koja su posjetila veći broj djedica, imaju više vjere da on zaista postoji. Interakcija sa djedicom jača njihovo vjerovanje jer djeca vjeruju u ono što vide.

U drugom istraživanju, ispitano je 159 roditelja. Otkrivena je visoka razina promocije Djeda Božićnjaka, neovisno o dobi djeteta, ali s razlikama u religioznosti roditelja. Međutim, istraživače su zaintrigirali odgovori roditelja kada su upitani što im je važno kada djecu vode u posjet Djedu Božićnjaku. Roditeljima mlađe djece stalo je do toga da dijete razvije pravu sliku o Djedu Božićnjaku. No, roditeljima starije djece više je stalo do toga da pojačaju vjerovanje u Djedicu.

Dakle, djeca više vjeruju u postojanje Djeda Božićnjaka ako ga češće viđaju. To može biti uživo ili u nekom od medija ili filmova. Sve to ukazuje na važnost roditelja u ulozi vjerovanja. Što više izlažu dijete tradiciji koja se vrti oko božićnih blagdana, djeca imaju više vjere.

Ne postoje podaci da vjerovanje u Djeda Božićnjaka emocionalno ili spoznajno šteti djeci. Stoga, nemojte brinuti i oživite božićni duh u svom djetetu bez straha od trajnih posljedica. Gledajte na to kroz igru, znajući da će dijete vjerojatno samo doći do zaključka da bilo tko može biti Djed Božićnjak.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti