Jesu li osobe koje obilježavaju Božić produhovljene?

Jesu li osobe koje obilježavaju Božić produhovljene?

Jesu li osobe koje obilježavaju Božić produhovljene?
  • Objavljeno: Srijeda, 21.12.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Danski znanstvenici su uspjeli locirati dio mozga koji je odgovoran za produhovljenost i emocije kod osoba koje obilježavaju Božić. Sklonost obilježavanja Božića ovisi o anatomiji mozga, otkriva nam to novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Medical Journal.

Milijuni ljudi diljem svijeta nemaju nikakve reakcije na običaje obilježavanja Božića, kao što su ugodni mirisi, ukusna hrana i izraženija međuljudska solidarnost.

Saznajte koji mirisi popravljaju raspoloženje!

U istraživanju je sudjelovalo potpuno zdravih 20 osoba s istog geografskog područja. Njih 10 svake godine obilježava Božić, a preostalih 10 ne. Znanstvenici su pomoću magnetske rezonance proučavali aktivnosti mozga, a sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim blagdanskim navikama.

Rezultati magnetske rezonance su pokazali da je kod osoba koje obilježavaju Božić 5 različitih dijelova mozga puno aktivnije. Ti dijelovi mozga su povezani s produhovljenošću, empatijom i prepoznavanjem osjećaja promatrajući izraze lica.

Ako ste tijekom blagdana pod povećanom razinom stresa, saznajte kako se osloboditi stresa za samo 2 minute!

Znanstvenici ističu da je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi ustanovili način na koji mozak utječe u usvajanju blagdanskih navika. Iako su rezultati istraživanja pomalo fascinantni, znanstvenici upozoravaju da se trebaju uzeti s oprezom jer je mozak još uvijek najmanje istraženi dio ljudskog tijela.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti