Izbjegavajte ove greške kad kupujete bakalar!
Znalci tvrde da se pri kupovini bakalara važno osloniti na miris, čitati deklaraciju,kao i dobro promotriti izgled ribe od glave do repa. Osim što se u trgovinama mogu pronaći lažnjaci, problem je i s pogrešnim skladištenjem. U tom slučaju blagdanska jela neće biti mirisna niti karakteristično kremasta.
1. Ignoriranje mirisa bakalara
Stručnjaci znaju prepoznati pravi bakalar po mirisu. On bi trebao biti intenzivan, ali imati zdravu aromu koja ne podsjeća na onu iz vlažnog podruma.
2. Vjerovanje da je cijena bakalara presudna
Skupi bakalar ne mora biti dobar. Skladištenje u vlažnim, toplim i smrdljivim prostorima uništava kvalitetu, a to ćete vidjeti po vanjskom izgledu.
3. Ignoriranje deklaracije na bakalaru
Gadus morhua je pravi, kvalitetni bakalar, a saithe, ling i zarbo ne zaslužuju tu titulu. Stoga prije kupnje pročitajte deklaraciju. Najbolji je norveški, sušen tradicionalno na vjetru, a ima i bakalara iz uzgoja, sušena u zatvorenim sušionicama.
4. Davanje previše važnosti veličini bakalara
Uobičajeni razred bakalara je 60 - 80 cm. Razredi su definirani duljinom, a ne težinom. Iako su najbolji bakalari oni dužine oko 80 cm, ipak smiju biti i manji, ali ne smiju imati mane.
5. Kupovina bakalara na slijepo
Mane su: oblik koji nije prirodan, trbuh nije rastvoren, vrat koji nije čist, kao i znaci vlage, rošenja, oštećenja nastala tijekom sušenja, znaci zaleđivanja, mrlje ili tragovi krvi te zelene boje oko repa. Bakalar mora biti tvrd pa ako je mjestimično mekan, to znači da se nije dobro osušio. Rep kvalitetnog bakalara je metlast, a ne u obliku slova „V“.
Vezani sadržaj:
- Saznajte kako masna riba potiče zdravlje mozga!
- Evo zašto riba smanjuje rizik od nastanka srčanog udara!
- Ovo si mitovi i činjenice o ribi i ribljim proizvodima!
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345