KBC Zagreb prvi put u Hrvatskoj izveo transplantaciju pluća kod djeteta

KBC Zagreb prvi put u Hrvatskoj izveo transplantaciju pluća kod djeteta

KBC Zagreb prvi put u Hrvatskoj izveo transplantaciju pluća kod djeteta
  • Objavljeno: Srijeda, 11.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: canva

Kategorija: Zanimljivosti

U KBC-u Zagreb prvi put u Hrvatskoj uspješno je izvedena transplantacija pluća kod djeteta te kombinirana transplantacija jetre i srca kod odraslog pacijenta, otkrili su u srijedu predstavnici bolnice, prenose mediji. Nova pluća transplantirana su 12-godišnjem dječaku, a 40-godišnjak je dobio novu jetru i srce. Oba pacijenta se dobro oporavljaju, rekli su liječnici na konferenciji za medije te naglasili rijetkost ovih zahvata i u svjetskim razmjerima.

Dječak kojem je donor pluća dijete iz Hrvatske, podvrgnut je jednoj od najtežih transplantacija pluća zbog niza komorbiditeta, a do operacije je nekoliko mjeseci živio na respiratoru. Predstojnik Klinike za plućne bolesti Miroslav Samaržija je rekao da se pacijent sada odlično te da ide u proces rehabilitacije. Unutar KBC-a Zagreb do sada je izvedena 21 transplantacija, a puni program transplantacije pluća u ovoj bolnici započeo je prije dvije godine.

U ovom zahvatu liječnicima je kao pomoć stigla potpora liječnika iz Beča, a dr. Samaržija je istaknuo da je KBC Zagreb jedina bolnica u kojoj se istočno do Beča i Praga obavlja transplantacija pluća. Za pacijenta kojem je transplantirano srce i jetra se navodi da je riječ o pacijentu koji je bolovao od rijetke nasljedne metaboličke bolesti – amiloidoze, a nakon što mu se stanje pogoršalo donesena je odluka o kombiniranoj transplantaciji organa.

Predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila Davor Miličić je naglasio da se radi velikom pothvatu hrvatske medicine te otkrio da je transplantacija uspješno obavljena 4. siječnja, nakon čega se pacijent počeo brzo i uspješno oporavljati. Također, dodao je i da oko 70 posto bolesnika nakon transplantacije srca ima odličnu kvalitetu života, a oko 90 posto “vrlo dobru”. Od sredine prosinca u KBC-u Zagreb obavljeno je 18 transplantacija, a svi su zahvati uspješno provedeni.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti