Dobre vijesti: Djevojčici izliječena leukemija

Dobre vijesti: Djevojčici izliječena leukemija

Dobre vijesti: Djevojčici izliječena leukemija
  • Objavljeno: Petak, 23.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: canva

Eksperimentalnim lijekom izliječena je 13-godišnja djevojčica iz Leicestera u Engleskoj s dijagnozom akutne limfoblastične leukemije T-stanica. Liječnici su izvijestili da se djevojčica riješila raka nakon revolucionarnog tretmana koji pokazao jako dobre rezultate, piše Sky news.

Neizlječiva vrsta raka Alyssi je dijagnosticirana u svibnju 2021. godine, a zahvaljujući velikom napretku u genetici danas mu u njezinu tijelu više nema ni traga. Nakon što konvencionalni tretmani nisu dale rezultate, liječnici u bolnici Great Ormond Street tinejdžericu su podvrgli tzv. „baznom uređivanju“, metodi biološkog inženjeringa koja je izumljena prije samo šest godina, prenosi BBC.

U svibnju je Alyssa dobila univerzalne CAR (himerni antigenski receptor) T-stanice koje su prethodno proizvedene od zdravog donora, kao dio kliničkog ispitivanja, piše Sky News. Dvadeset i osam dana kasnije bila je u remisiji i uspjela je na drugu transplantaciju koštane srži. Djevojčica se oporavlja kod kuće, dok njezino stanje prate liječnici bolnice Great Ormond Street, gdje je primila terapiju, prenose mediji. Alyssina majka Kiona rekla je da se obitelj nalazi "na sedmom nebu" te se nada da će ovaj način liječenja biti ponuđen većem broju djece.

Uređene CAR T-stanice mogu dati pacijentu tako da brzo pronađu i unište T-stanice u tijelu, uključujući i one kancerogene. Tada osoba može imati transplantaciju koštane srži kako bi obnovila svoj oslabljen imunološki sustav. Bez liječenja, Alyssin jedini sljedeći korak bila bi palijativna skrb, rekli su znanstvenici.

'U konačnici bolja budućnost bolesne djece'

Dr. Robert Chiesa, savjetnik za transplantaciju koštane srži i terapiju CAR T-stanicama u GOSH-u, rekao je da je ishod "prilično izvanredan", ali je rekao da se Alyssino stanje mora nastaviti pratiti tijekom sljedećih nekoliko mjeseci. "Budući da se Alyssa razboljela od leukemije u svibnju prošle godine, nikada nije postigla potpunu remisiju - ni kemoterapijom i ne nakon prve transplantacije koštane srži. Tek nakon što je primila terapiju CD7 CAR-T stanicama i drugu transplantaciju koštane srži u GOSH-u izliječila je leukemiju“, rekao je dr. Chiesa.

"Ovo je velika demonstracija kako, sa stručnim timovima i infrastrukturom, možemo povezati najsuvremenije tehnologije u laboratoriju sa stvarnim rezultatima pacijenata u bolnici. To je naš najsofisticiraniji stanični inženjering do sada i utire put drugim novim tretmanima i u konačnici boljoj budućnosti za bolesnu djecu“, rekao je profesor Waseem Qasim, konzultant imunolog u GOSH-u.

Istraživanje se predstavilo na godišnjem sastanku Američkog društva za hematologiju u New Orleansu, a želja bolnice Great Ormond Street je bila uključivanje do 10 pacijenata s leukemijom T-stanica koji su iscrpili sve konvencionalne opcije za kliničko ispitivanje.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije