Ljudima će presađivati svinjsko srce? Evo kada se očekuje

Ljudima će presađivati svinjsko srce? Evo kada se očekuje

Ljudima će presađivati svinjsko srce? Evo kada se očekuje
  • Objavljeno: Petak, 27.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kardiokirurzi u Njemačkoj za najviše dvije godine planiraju presaditi modificirano svinjsko srce čovjeku, a očekuju da će ishod biti bolji od onoga postignutog nakon prve takve transplantacije u svijetu, koju su obavili američki liječnici.

"U završnoj smo fazi", rekao je kardiokirurg Bruno Reichart, član istraživačke skupine u Sveučilišnoj bolnici Grosshadern u Münchenu te dodao kako im još nam jedna važna komponenta nedostaje te na tome rade. Reichart je rekao kako će za presađivanje poslužiti male svinje pasmine Auckland s Novog Zelanda, a nakon modificiranja, najprije će se srca ispitati na babunima.

Majmuni bi sa svinjskim srcem trebali preživjeti godinu dana prije nego što se krene s ispitivanjima na čovjeku. Životinje moraju biti teške između 70 i 90 kilograma jer bi u suprotnom njihovo srce za ljude bilo preveliko.

Presađivanje organa s jedne vrste na drugu zove se ksenotransplantacija, a posebno je napredovalo prošle godine kad su kirurzi u Mayrlandu prvi put čovjeku presadili srce svinje. Tim s Medicinskog sveučilišta u Marylandu u siječnju prošle godine transplantirao je srce svinje s deset modifikacija smrtno bolesnome čovjeku. Pacijent je preživio dva mjeseca.

Reichart, kardiokirurzi Christian Hagl i Paolo Brenner te veterinar Eckhard Wolf među vodećim su svjetskim stručnjacima u istraživanju ksenotransplantacija. Ta je skupina stručnjaka u Muenchenu prije sedam godina započela uspješne eksperimente s babunima koji su preživjeli i do pola godine nakon transplantacija svinjskog srca.

"Moja je namjera da rezultat operacije bude uspješniji od onog lanjskog iz Marylanda", rekao Reichart.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije