Spol donora srca i primatelja mora biti isti

Spol donora srca i primatelja mora biti isti

Spol donora srca i primatelja mora biti isti
  • Objavljeno: Petak, 14.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Muškarci i žene koji se podvrgnu transplantaciji srca imaju veću vjerojatnost umrijeti ako je donor bio suprotnog spola, otkrila je studija američkih znanstvenika, javlja Reuters.

Znanstvenici ne znaju točno zbog čega je to tako, ali pretpostavljaju da je problem u različitoj veličini srca te određenim hormonalnim i imunološkim faktorima.

Istraživanje koje je dovelo do ovih zaključaka provodili su znanstvenici sa Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu. Studija je otkrila da osobe kojima se transplantira srce donora suprotnog spola imaju čak 15 posto veću vjerojatnost umrijeti nego kad je donor istog spola.

Znanstvenici su za potrebe studije proučavali 18.240 slučajeva transplantacije srca koje su provedene u razdoblju od 1998. do 2007. godine.

Istraživanje je otkrilo da najveći rizik od smrti prijeti muškarcima koji prime srce od ženske osobe i to zbog toga što tijelo odbacuje novi organ.

Rezultati studije sugeriraju da se, ukoliko je to moguće, transplantacije srca provode tako da su donor i primatelj srca istog spola.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti