Koštana srž izliječila HIV pozitivnog pacijenta

Koštana srž izliječila HIV pozitivnog pacijenta

Koštana srž izliječila HIV pozitivnog pacijenta
  • Objavljeno: Petak, 14.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Presađivanje koštane srži, koristeći matične stanice od donatora s prirodnom genetskom otpornošću na AIDS, na pacijenta zareženog HIV-om, dalo je pozitivne rezultate. Naime, u HIV pozitivnom pacijentu, koji je primio terapiju, nema traga virusu već dvije godine.

Pacijent, Amerikanac koji živi u Berlinu, bio je zaražen HIV-om, koji uzrokuje AIDS, a imao je i leukemiju. Najbolja terapija za leukemiju je presađivanje koštane srži, u kojoj se uzimaju matične stanice iz imunološkog sustava zdravog donatora da bi zamijenile pacijentove, rakom uništene, stanice.

Liječnici, dr. Gero Hutter i Thomas Schneider iz berlinske bolnice Charite potražili su donatora koštane srži koji ima genetsku mutaciju, a za koju se zna da pomaže tijelu da se othrva virusu.

Spasonosna mutacija

Mutacija utječe na receptor CCR5 koji služi virusu kao ulaz u stanicu koju će zaraziti.

Kad su liječnici pronašli donatora s mutacijom, iskoristili su njegovu koštanu srž da izliječe pacijenta. Ne samo da je leukemija nestala, nego je nestao i HIV.

- Dan danas, nakon više od 20 mjeseci od uspješne transplantacije, nema ni traga HIV-u - izjavili su iz klinike.

- Napravili smo sve pretrage, ne samo krvne nego pretrage drugih žarišta u kojima se HIV može skrivati, i ne možemo isključiti mogućnost da je virus još prisutan ? rekao je dr. Schneider.

Riskantna terapija

Istraživači su naglasili da ovakav princip nikada neće postati standardno liječenje. Presađivanje koštane srži matičnim stanicama uvijek će biti opasno, te zahtjeva da se, prvo, pacijentova koštana srž u potpunosti uništi.

Time pacijenti riskiraju smrt i od najmanje zaraze, jer nemaju svoj imunološki sustav sve dok transplantirane matične stanice ne narastu i ne zamijene uništenu koštanu srž.

Za HIV nema lijeka i uvijek će biti smrtonosan. Koktel lijekova može samo držati virus potisnutim, ponekad, do te mjere da se ne može ni detektirati. Ali istraživanja pokazuju da virus nikada ne nestane, on vreba, iz tzv. rezervoara u cijelom tijelu.

Iz Hutterova tima kažu da nisu mogli pronaći nikakve tragove virusa u svojem 42-godišnjem pacijentu koji ostaje anoniman, ali da to ne znači da je virus nestao.

- Virus je prepreden, i uvijek se može vratiti ? napomenuo je dr. Hutter.

Mutacija na CCR5 receptoru se može naći u, oko, tri posto Europljana. Istraživači smatraju kako će genetska terapija, koja je još uvijek eksperimentalna, jednoga dana, koristiti u terapiji pacijenata s HIV-om.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti