Zašto srce žene ne funkcionira dobro u tijelu muškarca?

Zašto srce žene ne funkcionira dobro u tijelu muškarca?

Zašto srce žene ne funkcionira dobro u tijelu muškarca?
  • Objavljeno: Srijeda, 29.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Muškarci, kojima je transplantirano žensko srce, imaju veći rizik od nastanka smrti unutar jedne godine, otkriva novo istraživanje američkih znanstvenika.

U prvom istraživanju ovakvog tipa, znanstvenici sa Sveučilišta Maryland su analizirali rezultate 31634 transplantacije srca. Rezultati su pokazali da muškarci, koji prime srce žene, imaju za 32% veći rizik od nastanka smrti unutar jedne godine od transplantacije srca.

"Transplantacija srca je za neke osobe jedina mogućnost da žive", izjavio je voditelj istraživanja dr. Robert M. Reed i dodao "muškarci, koji prime srce žene, imaju za 32% veći rizik od nastanka smrti unutar jedne godine nakon transplantacija."

Trenutna praksa kod traženja donatora je zadovoljavanje kriterija kao što su spol, visina, težina i dob. No, često veliki broj tih kriterija nije zadovoljeno, ali je transplantacija jedina preostala opcija za život.

Također se uzima u obzir i fizička udaljenost između donatora i primatelja jer srce ne smije izvan tijela biti više od 4 do 5 sati.

Problem nije u tomu da žensko srce ne funkcionira u muškarčevom tijelu, već u veličini srca. Srca žena su manja i neće funkcionirati jednako dobro u većem tijelu. Važnija je veličina srca, nego sami spol donatora.

Istraživanje, koje je proučavalo rezultate transplantacija izvršenih u posljednje 22 godine, je objavljeno u časopisu Heart Failure Today.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti