Trećina parova ima ovaj problem. Imate li ga i vi?

Trećina parova ima ovaj problem. Imate li ga i vi?

Trećina parova ima ovaj problem. Imate li ga i vi?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Smatrate li da partnera volite više nego on vas? Jeste li se ikada zapitali želi li vaš partner doista biti s vama, unatoč činjenici što ste zajedno dugi niz godina?

Ako je tako, možda se nalazite u asimetričnom odnosu. Čak i ako ga niste doživjeli, vjerojatno ste upoznati s ovom vrstom odnosa. Jedan partner je potpuno posvećen i željan napraviti planove za budućnost, dok druga osoba uživa u pogodnostima odnosa, ali nije u potpunosti otvorena, angažirana ili ne ulaže dovoljno truda.

Znanstvenici tvrde da su faze i koraci za napredak, iz godine u godinu sve nejasniji i rjeđe se provode. Drugim riječima, naša kultura odgaja sve više asimetrično obvezujućih odnosa. Ljudi se zadržavaju u takvim odnosima unatoč različitim interesima, dok je proteklih godina bilo potrebno raditi i ulagati kako bi takav odnos opstao ili bi partneri jednostavno prekinuli i krenuli dalje.

Provedeno je istraživanje u kojem je ispitano više od 300 nevjenčanih heteroseksualnih parova u ozbiljnim vezama. Rezultati pokazuju da je trećina tih parova u asimetrično obvezujućem odnosu. Uglavnom se radi o nejednakoj predanosti u kojoj se žene više zalažu nego muškarci. Takav odnos je posebno karakterističan za parove koji ne žive zajedno.

Dakle, takvi odnosi su česti, a čini se i problematični. Razlike u predanosti rezultiraju lošijom kvalitetom odnosa, negativnim interakcijama i većom razinom agresije. Najviše su opisani česti sukobi i nedostatak sreće. Istraživanja pokazuju da veze u kojima su žene slabije karike, češće pucaju. Začudo, to nije slučaj kada su muškarci slabija karika. To ukazuje na povećanu važnost ženskog angažmana u određivanju hoće li se odnos nastaviti ili ne.

Što učiniti ako primijetite da je vaš odnos s partnerom takav? Ako je vaš odnos ozbiljniji, vrijedi pokrenuti razgovor o zajedničkoj budućnosti i uzajamnoj predanosti. To će pomoći da dobijete osjećaj ravnoteže u odnosu. Ako držite partnera na emocionalnoj udaljenost iako znate da on želi više, zapitajte se je li ta osoba zaista za vas? Ako se zalažete više od partnera, pokušajte procijeniti jeste li zadovoljni tom neravnotežom.

Predanost i ulaganje se mogu intenzivirati, no to ne garantira promjenu. Ako razgovor ne ide u dobrom smjeru, to može biti pokazatelj da trebate prekinuti i pronaći odnos koji vam više odgovara.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti