10 stvari koje ne smijete prati u perilici posuđa!

10 stvari koje ne smijete prati u perilici posuđa!

10 stvari koje ne smijete prati u perilici posuđa!
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Mnogi će se složiti da perilica posuđa doslovno može spasiti dan nakon velikog obiteljskog ručka i da je to jedna od najboljih investicija. No, nepravilnim korištenjem riskirate uništavanje posuđa, ali i same perilice posuđa.

Zato je važno čitati deklaracije prilikom kupovine posuđa, kao i imati na umu što sve ne smijemo prati u perilici za suđe.

1. Tave od lijevanog željeza

Iako se na većini ovakvih tava nalazi oznaka da ih je dozvoljeno prati u perilici suđa, radije ih operite ručno. Površina na tavi od lijevanog željeza se može uništiti pranjem u perilici čime se smanjuje učinkovitost tave. Također, trebate biti oprezni i prilikom ručnog pranja ovakve tave te koristiti što manje deterdženta.

2. Noževi

Oštri noževi jedan su od važnijih alata u kuhinji bez kojih je nezamislivo pripremati obroke. Uslijed čestog pranja u perilici oštrica noža može otupjeti. Zato bi noževe bilo najpametnije prati ručno.

3. Termo šalice i posude

Nakon nekoliko pranja u perilici posuđa, termosice mogu izgubiti svoja svojstva. Pranjem u perilici posuđa izolirani zračni prostor, koji pomaže održati temperaturu namirnica konstantnom, gubi svoju učinkovitost. Ako vam se ipak dogodi da termosicu nikako ne možete oprati ručno, pokušajte ju oprati u perilici na programu sa što nižom temperaturom.

4. Bakreno posuđe

Bakreno posuđe izgleda iznimno efektno zbog svoje zanimljive boje. Želite li da što dulje potraje nemojte ga prati u perilici za suđe. Posuđe izrađeno od bakra i drugih plemenitih metala bi zbog pranja u perilici moglo izgubiti sjaj i boju.

5. Staklenke s naljepnicama

Umjesto kupovine novih staklenih posuda za čuvanje suhih namirnica, mnogi se odlučuju na reciklažu staklenki od, primjerice, ukiseljenog povrća. Prije nego se odlučite staklenku oprati u perilici kako biste joj pronašli novu namjenu, pobrinite se da u potpunosti uklonite ostatke deklaracije i ljepila. Takvi ostaci mogu začepiti odvod perilice posuđa i dovesti do skupog popravka.

6. Aluminijsko posuđe

Vruća voda u kombinaciji s deterdžentom može oštetiti površinski sloj na aluminijskom posuđu. Uslijed toga aluminij će potamniti, a vaše posuđe početi propadati.

7. Drvene kuhače i drvene daske za rezanje

Vruća voda u perilici posuđa može oštetiti drvo, zbog čega drveni pribor za kuhanje i daske za rezanje gube svoju funkciju. Osim toga, toplina isušuje drvo stoga kuhače i daske izgledaju izblijedjelo i uništeno.

8. Poklopac od ekspres lonca

Iako se ekspres lonac bez problema smije prati u perilici, poklopac obavezno perite ručno. Ciklus perilice posuđa može iskriviti ili oštetiti gumenu brtvu na poklopcu te oštetiti ventile i otvore za odzračivanje. Korištenje oštećenog poklopca može predstavljati sigurnosni problem prilikom kuhanja i uzrokovati eksploziju ekspres lonca.

9. Porculan i kristal

Kada je riječ o osjetljivom kristalnom i porculanskom posuđu, očigledno je da trebate biti oprezni prilikom pranja. Operete li takvo posuđe u perilici, može se dogoditi da ono izblijedi i izgubi svoj sjaj. To je pogotovo važno ako je posuđe ukrašeno metalnim detaljima.

10. Teflonske tave

Teflonske tave je zbog neprianjajućeg sloja iznimno lako oprati na ruke, stoga nema potrebe da ih stavljate u perilicu za suđe. Pranjem takvih tava u perilici riskirate oštećenje premaza, što tave čini manje učinkovitima.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti