Debljanje ste pripisali usporenom metabolizmu? Evo zašto on nije krivac

Debljanje ste pripisali usporenom metabolizmu? Evo zašto on nije krivac

Debljanje ste pripisali usporenom metabolizmu? Evo zašto on nije krivac
  • Objavljeno: Srijeda, 21.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Vjerojatno ste čuli da se vaš metabolizam usporava kako starite, zbog čega mršavljenje i održavanje željene težine postaje sve veći izazov. Novo istraživanje pokazalo je iznenađujuće podatke koji govore da možda ne postoji velika poveznica između godina i usporavanja metabolizma.

Herman Pontzer, profesor evolucijske antropologije na Sveučilištu Duke, rekao je da stope metabolizma rastu sukladno s rastom tijela, stoga, ako imate veće tijelo, uglavnom ćete potrošiti više kalorija. Ipak, metaboličke stope zapravo se ne smanjuju kada osoba uđe u srednje godine. Naime, vaš metabolizam ostaje stabilan od 20. do 60. godine, objavili su autori studije u časopisu Science, prenosi Eat This, Not That.

Istraživanje je pokazalo da metabolizam ostaje ubrzan tijekom cijelog djetinjstva, postupno opadajući tijekom adolescencije, u dvadesetim godina. Nakon toga metabolizam više ne usporava već postiže stabilnost, stoga debljanje koje mnogi doživljavaju u odrasloj dobi, ne mogu pripisati metabolizmu.

Veza između starenja i smanjenog metabolizma postoji, no vidljiva je tek kasnije u životu, nakon ulaska u 60. godinu i kasnije. Tada metabolizam pada po stopi od 7% svakih 10 godina. "Kada muškarci i žene uđu u devedesete godine, njihov metabolizam usporen je 20 do 25% od onog u 50-ima", rekao je Pontzer.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti