Zašto biste tjedno trebali odvojiti 75 minuta na trčanje

Zašto biste tjedno trebali odvojiti 75 minuta na trčanje

Zašto biste tjedno trebali odvojiti 75 minuta na trčanje
  • Objavljeno: Utorak, 20.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Ako danas već niste, toplo se obucite i krenite na kratki jogging. Dok se zagrijavate, otkrit ćemo vam što se događa s vašim tijelom kada trčite. Poznato je da trčanje jača kosti i mišiće, no ono ima i veliki utjecaj na mentalno zdravlje i predstavlja otpor raznim kroničnim zdravstvenim stanjima i bolestima.

Prema stručnjacima, održat ćete zdravu težinu i poboljšati kardiovaskularnu kondiciju, prenosi Eat This, Not that. Ova aerobna aktivnost može pomoći u sprečavanju rizika od kroničnih stanja poput moždanog udara i hipertenzije. Svaki oblik tjelesne aktivnosti, a posebno trčanje, pridonijet će vašem samopouzdanju, mentalnom zdravlju i ukupnoj kvaliteti života.

Što više trčite, veće su zdravstvene koristi

Ako ste mislili da prednosti ovdje prestaju, prevarili ste se. Ovakva tjelesna aktivnost smanjuje krvni tlak, bol od artritisa i rizik od obolijevanja od osteoporoze, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Stručnjaci savjetuju da si svaki tjedan osigurate 75 minuta aerobne aktivnosti snažnog intenziteta. Ako odlučite ići i iznad ove preporuke, vjerojatno ćete iskoristiti još više zdravstvenih prednosti.

GPS aplikacija i pametni satovi odlični su načini da ostanete u toku sa svojim napretkom i održavate visoku motivaciju. Prema Harvard Health Publishing-u, osoba od 125 kilograma može izgubiti oko 180 kalorija ako trči 30 minuta.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of The American College of Cardiology otkriva da samo pet do 10 minuta svakodnevnog trčanja s niskim intenzitetom - zvanim jogging - može potaknuti dugovječnost. Studija je promatrala pojedince u dobi od 18 do 100 godina, a otprilike 25% skupine uživalo je u trčanju. Tijekom 15-godišnjeg razdoblja istraživanja, sudionici koji su trčali na umjerenoj razini 50 minuta svaki tjedan ili manje, smanjili su rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti ili drugih zdravstvenih razloga, u usporedbi s onima koji nisu trčali.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti