6 najboljih čajeva za mršavljenje i ubrzavanje metabolizma

6 najboljih čajeva za mršavljenje i ubrzavanje metabolizma

6 najboljih čajeva za mršavljenje i ubrzavanje metabolizma
  • Objavljeno: Utorak, 21.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Iako postoji niz hrane, pića i vježbi koje potencijalno mogu poboljšati vaš metabolizam kako biste izgubili kilograme, možete povećati svoje izglede odabirom određenih pića koja vam mogu pomoći u ispunjavanju vaših ciljeva zbog hranjivih tvari i antioksidansa koje sadrže. Na primjer, određene vrste čajeva mogu poboljšati metabolizam i povećati vaše šanse za mršavljenje.

Bitno je imati na umu da nijedan čaj nema čarobni učinak. Za zdravo i dugoročno mršavljenje uvijek će pravilna prehrana i tjelovježba biti savjet zlata vrijedan. No, nastavku vam donosimo vrste čajeva koji vam sigurno mogu pomoći, a njihov učinak odobrili su mnogi dijetetičari za Eat This, Not That.

Zeleni čaj

Zeleni čaj smatra se jednim od najboljih napitaka za metabolizam. "Zeleni čaj je bogat antioksidansima i pozitivno se povezuje s gubitkom masnoće i težine. Prepun je katehina, antioksidansa koji se se pokazao da pomaže u povećanju sagorijevanja masnoća, posebno tijekom vježbanja", objasnila je dijetetičarka Vandana Sheth. Jedna je studija pokazala da su žene koje su ga konzumirale nakon 12 tjedana imale značajno veći gubitak težine i manji struk.

Bijeli čaj

Ako ste ikada pili čaj poput srebrne iglice ili bijelog božura, zapravo je riječ o bijelom čaju. Ova varijanta čaja dolazi iz iste biljne obitelji kao i zeleni i crni čaj, ali je nešto mlađa i radi se od pupoljaka prije nego što se prirodno otvore. Također sadrži malu količinu kofeina i brojne korisne antioksidanse. Prema recenziji iz International Journal of Obesity, bijeli čaj potencijalno može potaknuti vaš metabolizam za 4-5%. Na prvi pogled možda se ne čini mnogo, ali samo jedna porcija čaja može pomoći u sagorijevanju dodatnih 70-95 kalorija.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je zdrav napitak na više razina. Ne samo da je poznato da đumbir pomaže u ublažavanju mučnine, bolova i u kontroli krvnog tlaka i koronarne bolesti srca, već se povezuje i s mršavljenjem.

"Đumbir je jedinstven za mršavljenje po tome što sadrži spojeve poznate kao gingeroli i shogaoli. Ti spojevi stvaraju antioksidativni učinak koji smanjuje oštećenje slobodnih radikala u tijelu. Ovo oštećenje dovodi do povećanja oksidativnog stresa koji može uzrokovati i pogoršati pretilost, a također može dovesti do smanjenog metabolizma", rekla je registrirana dijetetičarka Trista Best.

Matcha čaj

Ako ste u potrazi za zdravim čajem s kofeinom, probajte matchu, popularnu vrstu zelenog čaja poznatog po svojim blagodatima za zdravlje.

"Matcha je popularni japanski čaj visoke kvalitete koji sadrži kofein, antioksidanse i protuupalna svojstva", istaknula je Komova. Pokazano je da šalica matcha čaja prije treninga potiče metabolizam i oksidaciju masti, što može pomoći u mršavljenju. Jedna studija objavljena u Human Kinetics Journalu otkrila je da su dobrobiti oksidacije matcha čaja pojačane kada to popratite brzom 30-minutnom šetnjom.

Crni čaj

U crnom čaju uživaju mnoge različite kulture, a podrijetlom je iz Kine. Neki ljudi koji ne vole kavu odlučuju piti crni čaj ujutro jer sadrži pristojnu količinu kofeina; oko 48 miligrama po šalici u usporedbi s prosjekom kave koja sadrži npr. 95 miligrama. Ne samo da daje energiju, već je i prepun korisnih hranjivih tvari koje ga čine jednim od najboljih čajeva za metabolizam.

"Ovaj čaj je prepun flavona, za koje se pokazalo da ubrzavaju metabolizam i pomažu u mršavljenju podržavajući višak kalorija ili sagorijevanje masti u tijelu. Kofein u crnom čaju također može poboljšati metabolizam, posebno kada se uzima ujutro, a može pomoći u reguliranju ukupnog BMI-a," objašnjava dijetetičarka Nataly Komova.

Oolong čaj

Ako niste ljubitelj crnog ili zelenog čaja, oolong je izvrsna alternativa koja dolazi s korisnim antioksidansima koji vam mogu pomoći da skinete nekoliko kilograma. "Oolong čaj se povezuje s promicanjem mršavljenja zbog načina na koji naše tijelo metabolizira masti. Studija iz 2009. godine otkrila je da je više od 64-66% pretilih sudionika u šestotjednoj studiji koji su pili 8 grama oolong čaja dnevno izgubilo više od dva kilograma", zaključila je dijetetičarka Sheth.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije