Alergijska urtikarija

Alergijska urtikarija

Alergijska urtikarija
  • Objavljeno: Srijeda, 06.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Urtikarija nastaje alergijskom reakcijom tip I, što znači da alergijska reakcija počinje vezanjem antigena s antitijelom. Antitijelo na koje se veže antigen obično je vezano na površinu upalnih stanica poput mastocita i bazofila koje sadrže aktivne kemijske supstance (npr. histamin, serotonin, bradikinin).
Kategorija: Alergije

Što je alergijska urtikarija?

Urtikarija spada u češće bolesti kože. Mnogi od nas ili barem neko koga poznajemo je iskusio karakteristične promjene na koži, koje se javljaju u obliku blijedo crvenih mrlja, koje brzo nastaju i brzo nestaju.

Dermatolozi definiraju urtikariju kao monomorfnu (tj. izražen je samo jedan oblik promjena) kožnu bolest koja je karakterizirana pojavom urtika kao temeljnih eflorescencija.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!