Uremija

Uremija

Uremija
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Uremija predstavlja skup simptoma i znakova koji nastaju kod teške i terminalne bubrežne insuficijencije. Oni su izazvani nagomilavanjem toksičnih supstanci, azotemijom, metaboličkom acidozom, infekcijom i hipoksijom. Kemijska struktura uremijskog toksina nije jasna.
Kategorija: Mokraćni sustav

Dijagnoza uremije

Smanjena je koncentracija u plazmi mnogih polipeptidnih hormona, sa razvojem insuficijencije, uključujući PTH, insulin, glukagon, LH, PRL ne samo zbog smanjenog katabolizma, već i zbog pojačane sekrecije, kao posljedice renalne ekskretorne ili sekretorne disfunkcije. U uremiji se smanjuje renalna sinteza eritropoetina (EPO) i 1,25- dihidroksiholekalciferola.

Liječenje uremije​

U slučaju pojave znakova uremije, bolesnik se mora obavezno odvesti u bolnicu, gdje jedino postoje neke mogućnosti da mu se pomogne. Mnogo je važnije poduzimati mjere preventive da ne dođe do pojave uremije. A te mjere se sastoje u sistematskom, pravilnom liječenju oboljenja bubrega i održavanju propisane dijete i odgovarajućih higijenskih mjera.

www.stetoskop.info

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!