Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Frozen shoulder

Objašnjenje

Engleski pojam koji u doslovnom prijevodu znači ?zamrznuto rame?. U našoj se literaturi uobičajeno koristi pojam ukočeno rame. Riječ je o jednom od očitovanja izvanzglobnog reumatizma. Nastaje zbog promjena u strukturama koje se ne nalaze u samom ramenom zglobu nego oko njega što opisuje latinski termin periarthritis humeroscapularis. Promjene zahvaćaju tetive i tetivne ovojnice ili mišiće i njihove fascije. Uzrok promjenama su vjerojatno učestala svakodnevna mikrooštećenja i prethodne degenerativne promjene. Bolest se očituje naglo nastalim bolovima koji onemogućuju pokrete u zahvaćenom ramenom zglobu. Ako se na vrijeme ne započne terapija. može se razviti trajna kontraktura ramenog zgloba. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, a potvrđuje radiogramima ili ultrazvučnim pregledom. Liječenje se sastoji u primjeni lijekova protiv bolova, ponekad lokalne primjene glukokortikoida te u striktnom i brzom provođenju postupaka fizikalne terapije. Prvenstveno se to odnosi na držanje nadlaktice u pravilnom položaju i na brzi početak prave fizikalne terapije (bez obzira na još uvijek prisutne bolove) da bi se održao puni opseg pokreta. Na vrijeme započeta terapija obično garantira uspjeh.

  • Broj pojmova u rječniku: 2.177