Koji lijekovi mogu oštetiti bubrege? Pazite, neke od njih prečesto uzimamo

Koji lijekovi mogu oštetiti bubrege? Pazite, neke od njih prečesto uzimamo

Koji lijekovi mogu oštetiti bubrege? Pazite, neke od njih prečesto uzimamo
 • Objavljeno: Četvrtak, 14.03.2024.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Bubrezi su parni organi mokraćnog sustava koji služe za izlučivanje štetnih i suvišnih spojeva iz organizma. Budući da im je glavna uloga da filtriraju krv, na njih mogu utjecati svi spojevi koji se nalaze u krvotoku, poput spojeva koje unesemo putem hrane, alkohola te lijekova. Povodom današnjeg Svjetskog dana bubrega smo razgovarali s Lucijom Anom Bićanić, mag. pharm., iz Farmakoterapijskog savjetovališta Doma zdravlja Zagreb - Centar koja nam je objasnila koji lijekovi mogu biti štetni za bubrege i kako smanjiti taj rizik.

 • Koliko često ih jedete? Ovo je 5 najgorih vrsta hrane (i pića) za bubrege

Koji lijekovi mogu oštetiti bubrege?

Naša sugovornica navodi da oštećenje bubrega najčešće mogu izazvati lijekovi iz skupine antibiotika, antivirotika, imunomodulatora ili kemoterapeutika. "Primjenom tih lijekova potreban je oprez i potrebno je redovito pratiti bubrežnu funkciju, što je i osigurano s obzirom na to da se većina takvih lijekova primjenjuje u bolnici pod nadzorom liječnika", rekla je.

Također naglašava da se treba biti oprezan i kod upotrebe nesteroidnih protuupalnih lijekova koji su dostupni široj populaciji, poput ketoprofena i ibuprofena, na primjer. "Konzumacija ovih lijekova u pretjeranim količinama može dovesti do pogoršanja bubrežne funkcije, dok lijekovi koji djeluju kao blokatori protonske crpke mogu u rijetkim slučajevima izazvati intersticijski nefritis", navodi Bićanić.

Tko bi trebao biti posebno oprezan i na koji način?

Bićanić ističe da povećan rizik od oštećenja bubrežne funkcije svakako nosi veća doza lijeka, smanjenje intravaskularnog volumena (npr. u edemima ili dehidriranosti) te uporaba drugih lijekova koji dodatno utječu na pogoršanje bubrežne funkcije. "Također je bitno naglasiti i podložnost bubrežnoj bolesti, odnosno faktore rizika kao što je starija životna dob, karcinom i druge", rekla je.

Znakovi bolesti bubrega

Bićanić navodi da su znakovi bubrežne bolesti povećani kreatinin, sniženi klirens kreatinina tj. glomerularna filtracija, disbalans elektrolita (kalij, natrij), a od simptoma se mogu navesti sljedeći:

 • grčevi u mišićima
 • gubitak apetita i mučnina
 • poremećaj uriniranja (previše ili premalo)
 • svrbež kože
 • oticanje nogu
 • umor
 • krv u mokraći.

Ako primijetite bol ili bilo kakvu promjenu za koju smatrate da bi mogla biti povezana s oštećenjem bubrega, svakako savjetujemo da o tome razgovarate sa svojim liječnikom.

Kako prevenirati bolest bubrega prouzročenu uporabom lijekova?

Bićanić savjetuje da je, kako bi se izbjegle negativne posljedice, najbolje terapiju započeti s najnižom učinkovitom dozom, ići na redovite kontrolne preglede i pratiti bubrežnu funkciju u suradnji s liječnikom. Također dodaje da će liječnik razmotriti faktore rizika kod propisivanja terapije koja može štetno djelovati na bubreg, kontrolirati količinu i vrstu receptnih i bezreceptnih lijekova i biljnih pripravaka koje pacijenti uzimaju.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije