Nestašica poznatih lijekova u hrvatskim apotekama, a nema ni zamjena

Nestašica poznatih lijekova u hrvatskim apotekama, a nema ni zamjena

Nestašica poznatih lijekova u hrvatskim apotekama, a nema ni zamjena
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 30.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Sredinom siječnja iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) potvrdili su za N1 da je postoji nestašica Maxflua u Hrvatskoj, kao i antibiotika, no situacija se, čini se, pogoršava. U hrvatskim ljekarnama trenutno nedostaju brojni lijekovi, a kritična situacija je s lijekom Litalir, kojim se liječi kronična mijeloična leukemija i za koji nema zamjenskog lijeka, prenosi Jutarnji list. Osim toga, nedostaje i Augmentin sirupa, iako HALMED nije objavio tu informaciju.

Nedostaje i Klavocin sirup, Hyzaar, koji se koristi za liječenje esencijalne hipertenzije u bolesnika u kojih krvni tlak nije dobro kontroliran samo losartanom ili samo hidroklorotiazidom, Propranolol 40 mg ,Tobrex kapi, kao i Tobrex masti.

''U ljekarnama i veledrogerijama situacija je barem 30 posto lošija od onoga što se može vidjeti na HALMED-ovim stranicama, i to se stanje iz dana u dan mijenja. Agencija o nestašici lijekova obavještava na osnovi informacija koje im daju nositelji odobrenja (proizvođači), a to ne odgovara stvarnom stanju na tržištu'', za Jutarnji List rekla je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

Pacijenti se masovno žale da nisu uspjeli dobiti propisani lijek, a HALMED tvrdi da nema kritičnih nestašica. Soldo pojašnjava da ljekarnici ne smiju izdati generički, zamjenski lijek ako na stranicama HALMED-a nije napisano da lijeka nema na tržištu, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije