Belosalic mast

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis

Što Belosalic mast sadrži?

Djelatne tvari su betametazondipropionat i salicilatna kiselina.

Jedan gram masti sadrži 0,5 mg betametazona u obliku betametazondipropionata i 30 mg salicilatne kiseline.

Pomoćne tvari su: parafin, tekući; vazelin, bijeli.

Kako Belosalic mast izgleda i sadržaj pakiranja

Bijela, poluprozirna homogena mast.

30 g masti u aluminijskoj tubi s plastičnim zatvaračem, u kutiji.

Kako čuvati Belosalic mast?

Ovaj lijek čuvajte izvan pogleda i dohvata djece.

Lijek čuvajte na temperaturi ispod 25°C.

Belosalic mast se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju.

Lijekovi se ne smiju uklanjati putem otpadnih voda ili kućnog otpada.

Pitajte svog ljekarnika kako ukloniti lijekove koje više ne trebate.

Ove mjere pomoći će u zaštiti okoliša.

Primjena

Što je Belosalic mast i za što se primjenjuje?

Belosalic mast sadrži dvije djelatne tvari, betametazondipropionat i salicilatnu kiselinu. Betametazondipropionat pripada skupini lijekova koja se naziva topički kortikosteroidi. Klasificiran je kao „jaki kortikosteroid“. Ovi se lijekovi nanose na površinu kože radi smanjivanja crvenila i svrbeža prouzročenih određenim kožnim bolestima. Salicilatna kiselina omekšava gornji jako oroženi sloj kože, čije stvaranje je izazvala kožna bolest. To omogućuje betametazondipropionatu da prodre u oboljelu kožu ispod tog sloja i pridonese njezinom cijeljenju.

U odraslih i djece, Belosalic mast koristi se za liječenje kožnih bolesti gdje je gornji sloj kože prekriven slojem ljuskica. Mast će ukloniti sloj ljuskica te smanjiti crvenilo i svrbež prouzročen kožnom bolešću.

Doziranje

Kako primjenjivati mast?

Uvijek primjenjujte Belosalic mast točno kako Vam je rekao liječnik. Provjerite s Vašim liječnikom ili ljekarnikom ukoliko niste sigurni.

Uobičajena doza

U odraslih i djece obično tanki sloj Belosalic masti treba nježno utrljati na oboljeli dio kože dvaput dnevno.

Kod primjene Belosalic masti uvijek se pridržavajte sljedećih uputa:

  • nemojte primjenjivati mast na licu dulje od 5 dana
  • nemojte nanositi mast u djece, na bilo koji dio njihova tijela dulje od 5 dana
  • nemojte nanositi mast djetetu ispod pelene jer to olakšava lijeku (betametazondipropionatu) da prodre u kožu i možda izazove neke neželjene učinke
  • nemojte primjenjivati veliku količinu masti na velikim područjima kože dugo vremena (na primjer, svaki dan tijekom više tjedana ili mjeseci)
  • izbjegavajte dodir masti sa očima.

Ako primijenite više Belosalic masti nego što ste trebali

Ako Vi (ili netko drugi) slučajno progutate mast, to ne bi trebalo prouzročiti nikakve tegobe. Međutim, ako ste zabrinuti zbog toga, obratite se svom liječniku. Primjenjujete li mast češće nego što biste trebali, ili na velikim područjima kože, to može utjecati na neke Vaše hormone. U djece to može utjecati na rast i razvoj. Također može uzrokovati da osjećate mučninu i/ili povraćanje i čujete zvonjenje u ušima.

Ukoliko niste primjenjivali mast onako kako Vam je rekao liječnik i ako ste je prečesto i/ili predugo koristili, obavijestite o tome svog liječnika.

Ako ste zaboravili primijeniti Belosalic mast

Ako ste zaboravili primijeniti Belosalic mast u odgovarajuće vrijeme, primijenite je čim se sjetite, a potom nastavite koristiti u uobičajeno vrijeme. Ne primjenjujte povećane količine Belosalic masti kako biste nadoknadili dozu koju ste propustili.

Ako prestanete primjenjivati Belosalic mast

Ako ste primjenjivali mast tijekom duljeg razdoblja te se kožne promjene povlače, nemojte iznenada prestati s uzimanjem ovog lijeka. Ponekad pri naglom prestanku liječenja koža može postati crvena te možete osjećati bockanje i žarenje. Kako biste to izbjegli, savjetujte se sa svojim liječnikom koji će postupno smanjivati terapiju sve do potpunog prekida.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Nemojte primjenjivati Belosalic mast:

  • ako ste alergični (preosjetljivi) na betametazondipropionat, salicilatnu kiselinu ili neki drugi sastojak ovog lijeka.
  • kod bilo koje druge kožne bolesti, jer je može pogoršati, osobito ako se radi o rozaceji (kožna bolest koja zahvaća lice), aknama, dermatitisu (upali kože) oko usta, genitalnom svrbežu, pelenskom osipu, oralnom herpesu, varičelama i drugim bolestima kože.

Budite posebno oprezni s Belosalic mašću

Obratite se svom liječniku ili ljekarniku prije primjene ovog lijeka.

Ovaj lijek ne primjenjujte ispod zavoja ili flastera.

Nakon primjene kortikosteroida namijenjenih za kožu, mogu nastupiti nuspojave jednake onima kao i uz kortikosteroide koji se inhaliraju ili gutaju, a osobito su na to osjetljiva dojenčad i mala djeca.

Djeca

Ako se mast koristi češće nego što je preporučeno ili propisano od strane liječnika, u djece može nastati hormonski poremećaj s posljedičnim poremećajem njihova rasta i razvoja.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate imati dijete, obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego primijenite ovaj lijek.

Nemojte primjenjivati ovaj lijek ako ste trudni ili planirate imati dijete osim ako ste prethodno razgovarali o tome s liječnikom.

Belosalic mast u trudnica i dojilja treba primjenjivati samo kad je to neophodno, odnosno samo u slučajevima gdje je korist za majku veća od mogućeg rizika za plod.

Belosalic mast ne smije se primjenjivati na dojkama prije dojenja.

Kao i svi drugi lijekovi Belosalic mast može izazvati nuspojave iako se one neće razviti kod svakoga.

Nuspojave mogu biti lokalne, na mjestu primjene te sustavne, kao posljedica sustavne apsorpcije lijeka u krvotok.

Česte nuspojave (javljaju se u 1 na 10 bolesnika)

Stanjena koža, strije, točkasto krvarenje u koži, vidljivo proširenje kapilara u koži, nadraženost  kože, suha ili ispucala koža na mjestu primjene, upala korijena dlaka, pojačana dlakavost kože, akne, crvenilo, oteklina i upalni mjehurići na koži, osip, pečenje, svrbež, promjene boje kože (svjetlija boja kože) i kose, začepljenje izvodnih kanala žlijezda znojnica te infekcije kože.

Rijetke nuspojave (javljaju se u 1 na 1000 bolesnika)

Insuficijencija nadbubrežne žlijezde.

Prijavljivanje nuspojava

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. Ovo uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Nuspojave možete prijaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava navedenog u Dodatku V.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.
Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijekupriloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.