Belosalic otopina za kožu

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis

Što Belosalic otopina za kožu sadrži?

Djelatne tvari su betametazondipropionat i salicilatna kiselina.

Jedan gram otopine za kožu sadrži 0,5 mg betametazona u obliku betametazondipropionata i 20 mg salicilatne kiseline.

Pomoćne tvari su: dinatrijev edetat, hipromeloza, natrijev hidroksid, izopropilni alkohol i voda, pročišćena.

Kako Belosalic otopina za kožu izgleda i sadržaj pakiranja

Bistra, bezbojna, viskozna otopina.

Bočica s 50 ili 100 ml otopine za kožu, u kutiji.

Kako čuvati otopinu za kožu?

Ovaj lijek čuvajte izvan pogleda i dohvata djece.

Lijek čuvajte na temperaturi ispod 25°C.

Belosalic otopina za kožu se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju.

Lijekovi se ne smiju uklanjati putem otpadnih voda ili kućnog otpada.

Pitajte svog ljekarnika kako ukloniti lijekove koje više ne trebate.

Ove mjere pomoći će u zaštiti okoliša.

Primjena

Što je Belosalic otopina za kožu i za što se primjenjuje?

Belosalic otopina za kožu sadrži dvije djelatne tvari, betametazondipropionat i salicilatnu kiselinu.

Betametazondipropionat pripada skupini lijekova koja se naziva topički kortikosteroidi. Klasificiran je kao „jaki kortikosteroid“. Ovi se lijekovi nanose na površinu kože radi smanjivanja crvenila i svrbeža prouzročenih određenim kožnim bolestima. Salicilatna kiselina omekšava gornji jako oroženi sloj kože, čije stvaranje je izazvala kožna bolest. To omogućuje betametazondipropionatu da prodre u oboljelu kožu ispod tog sloja i pridonese njezinom cijeljenju.

U odraslih i djece, Belosalic otopina za kožu koristi se za liječenje kožnih bolesti gdje je gornji sloj kože prekriven slojem ljuskica.

Otopina će ukloniti sloj ljuskica te smanjiti crvenilo i svrbež prouzročen kožnom bolešću.

Doziranje

Kako primjenjivati otopinu za kožu?

Uvijek primjenjujte Belosalic otopinu za kožu točno kako Vam je rekao liječnik. Provjerite s Vašim liječnikom ili ljekarnikom ukoliko niste sigurni.

Uobičajena doza

U odraslih i djece obično nekoliko kapi Belosalic otopine za kožu treba nježno i u potpunosti utrljati na oboljeli dio vlasišta dvaput dnevno.

Kod primjene Belosalic otopine za kožu uvijek se pridržavajte sljedećih uputa:

  • otopinu primjenjujte samo na vlasištu
  • nemojte nanositi otopinu na vlasište djece dulje od 5 dana
  • nemojte primjenjivati veliku količinu otopine tijekom duljeg razdoblja (na primjer, svaki dan tijekom više tjedana ili mjeseci),
  • izbjegavajte dodir otopine sa očima.

Ako primijenite više Belosalic otopine za kožu nego što ste trebali

Ako Vi (ili netko drugi) slučajno progutate otopinu za kožu, to ne bi trebalo prouzročiti nikakve tegobe. Međutim, ako ste zabrinuti zbog toga, obratite se svom liječniku. Koristite li otopinu za kožu češće nego što biste trebali ili na velikim područjima kože, to može utjecati na neke hormone. U djece to može utjecati na rast i razvoj. Također može uzrokovati da osjećate mučninu i/ili povraćanje i čujete zvonjenje u ušima.

Ukoliko niste koristili otopinu za kožu onako kako Vam je rekao liječnik i ako ste je prečesto i/ili predugo koristili, obavijestite o tome svog liječnika.

Ako ste zaboravili primijeniti Belosalic otopinu za kožu

Ako ste zaboravili primijeniti Belosalic otopinu za kožu u odgovarajuće vrijeme, primijenite je čim se sjetite, a potom nastavite koristiti u uobičajeno vrijeme. Ne primjenjujte povećane količine Belosalic otopine za kožu kako biste nadoknadili dozu koju ste propustili.

Ako prestanete primjenjivati Belosalic otopinu za kožu

Ako ste primjenjivali otopinu za kožu tijekom duljeg razdoblja te se kožne promjene povlače, nemojte iznenada prestati s uzimanjem ovog lijeka. Ponekad pri naglom prestanku liječenja koža može postati crvena te možete osjećati bockanje i žarenje. Kako biste to izbjegli, savjetujte se sa svojim liječnikom koji će postupno smanjivati terapiju sve do potpunog prekida.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Nemojte primjenjivati Belosalic otopinu za kožu:

  • ako ste alergični (preosjetljivi) na betametazondipropionat, salicilatnu kiselinu ili neki drugi sastojak ovog lijeka.
  • kod bilo koje druge kožne bolesti, jer je može pogoršati, osobito ako se radi o rozaceji (kožna bolest koja zahvaća lice), aknama, dermatitisu (upali kože) oko usta, genitalnom svrbežu, pelenskom osipu, oralnom herpesu, varičelama i drugim bolestima kože.

Budite posebno oprezni s Belosalic otopinom za kožu

Obratite se svom liječniku ili ljekarniku prije primjene ovog lijeka.

Ovaj lijek ne primjenjujte ispod zavoja ili flastera.

Nakon primjene kortikosteroida na kožu mogu nastupiti nuspojave jednake onima kao i uz kortikosteroide koji se inhaliraju ili gutaju, a osobito su na to osjetljiva dojenčad i mala djeca.

Djeca

Ako se otopina za kožu koristi češće nego što je preporučeno ili propisano od strane liječnika, u djece može nastupiti hormonski poremećaj s posljedičnim poremećajem rasta i razvoja.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate imati dijete, obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego primijenite ovaj lijek.

Nemojte primjenjivati ovaj lijek ako ste trudni ili ako planirate imati dijete osim ako ste prethodno razgovarali o tome s liječnikom.

Belosalic otopinu za kožu u trudnica i dojilja treba primjenjivati samo kad je to neophodno, odnosno samo u slučajevima gdje je korist za majku veća od mogućeg rizika za plod.

Belosalic otopina za kožu ne smije se primjenjivati na dojkama prije dojenja.

Kao i svi drugi lijekovi Belosalic otopina za kožu može izazvati nuspojave iako se one neće razviti kod svakoga.

Nuspojave mogu biti lokalne, na mjestu primjene te sustavne, kao posljedica sustavne apsorpcije lijeka u krvotok.

Česte nuspojave (javljaju se u 1 na 10 bolesnika)

Stanjena koža, strije, točkasto krvarenje u koži, vidljivo proširenje kapilara u koži, nadraženost  kože, suha ili ispucala koža na mjestu primjene, upala korijena dlaka, pojačana dlakavost kože, akne, crvenilo, oteklina i upalni mjehurići na koži, osip, pečenje, svrbež, promjene boje kože (svjetlija boja kože) i kose, začepljenje izvodnih kanala žlijezda znojnica te infekcije kože.

Rijetke nuspojave (javljaju se u 1 na 1000 bolesnika)

Insuficijencija nadbubrežne žlijezde.

Prijavljivanje nuspojava

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. Ovo uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Nuspojave možete prijaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava navedenog u Dodatku V.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.
Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.