Lamisil krema

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis

Što Lamisil 1% krema sadrži?

Djelatna tvar je terbinafinklorid.

Jedan gram Lamisil 1% kreme sadrži 10 mg terbinafina (1%).

Pomoćne tvari: natrijev hidroksid; benzilni alkohol; sorbitanstearat; cetilpalmitat; stearilni alkohol; cetilni alkohol; polisorbat 60; izopropilmiristat i pročišćena voda.

Kako Lamisil 1% krema izgleda i sadržaj pakovanja

Bijela, glatka i sjajna krema.

Lamisil 1% krema je dostupna u aluminijskoj ili laminatnoj tubi sa ili bez zaštitne membrane (aluminij), zatvorene polipropilenskim zatvaračem s navojima.

Svaka tuba se nalazi u kartonskoj kutiji.

Veličina pakovanja: 15 g kreme u tubi sa čepom.

Kako čuvati Lamisil 1%kremu?

Čuvajte Lamisil 1% kremu izvan dohvata i pogleda djece.

Kremu čuvajte pri temperaturi do 30°C, zaštićenu od svjetlosti.

Lamisil 1% krema se ne smije upotrebljavati nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju. Rok valjanosti se odnosi na zadnji dan navedenog mjeseca.

Čuvajte tubu zatvorenu, u originalnom pakovanju.

Primjena

Što je Lamisil 1% krema i za što se koristi?

Lamisil 1% krema je sredstvo protiv gljivica (antimikotik) za primjenu na koži. Djeluje tako što ubija gljivice, uzročnike Vaših kožnih problema.

Lamisil 1% krema se koristi za liječenje:

 • atletskog stopala (tineapedis)
 • gljivičnih infekcija tabana (tinea pedis plantarnogtipa)
 • gljivičnih infekcija prepona (tineacruris)
 • gljivičnih infekcija na ostalim dijelovima tijela (tineacorporis)
 • kožne kandidijaze (intertrigo ili osip uzrokovan znojenjem)
 • pityriasis (tinea) versicolor

Lamisil 1% krema ima dugotrajno djelovanje. Kada se primjenjuje u preporučenim dozama, manje od 10 od 100 osoba, koje pate od atletskog stopala, ponovno dobiju infekciju 3 mjeseca nakon početka terapije.

Kako Lamisil 1% krema djeluje?

Kako znate da imate jedan od sljedećih problema?

Atletsko stopalo se pojavljuje samo na stopalima (najčešće oba, ali ne uvijek), često između prstiju. Može se također pojaviti na gornjem dijelu stopala, tabanima ili drugim dijelovima stopala. Najčešći oblik atletskog stopala uzrokuje pucanje ili ljuštenje kože, ponekad uz blago oticanje, plikove ili vlažne čireve. Lamisil 1% krema se preporuča za atletsko stopalo kada se javlja između prstiju.

Ako imate gljivičnu infekciju nokta (gljivice u i ispod nokta), s promjenom boje i strukture nokta (debeo, ljuskav), morate se posavjetovati s Vašim liječnikom zato što Lamisil 1% krema NIJE prikladna za ovu vrstu infekcije. Lamisil tablete, dostupne samo uz recept, trebaju se upotrijebiti za liječenje gljivica na noktima.

Tinea cruris (gljivična infekcija prepona) se pojavljuje u pregibima gdje je koža naborana i, osobito ako su vlažni, izaziva svrbež. To su često područje prepona i  unutarnja strana bedara gdje su obično obje strane zahvaćene, ali je često jedna strana zahvaćenija od druge. Može se širiti dalje, između nogu do stražnjice ili gore prema trbuhu. Može se također pojaviti ispod grudi, pazuha ili drugim naboranim područjima. Ovaj osip ima jasnu granicu, a može uključivati i pojavu plikova. Izaziva svrbež.

Tinea corporis se može pojaviti bilo gdje na tijelu, ali se najčešće nalazi na glavi, vratu, licu ili rukama. Obično nalikuje okruglom crvenom osipu, ali se također može pojaviti u vidu ljuskavih mrlja i uzrokovati svrbež.

Kožna kandidijaza (intertrigo ili osip uzrokovan znojenjem) se također pojavljuje u pregibima gdje je kože naborana i koja su mokra od znoja (npr. ispod grudi, ispod pazuha). Češće se javlja kod starijih i pretilih bolesnika ili u onih koji imaju dodatna oboljenja kao što je npr. šećerna bolest (dijabetes). Uzrokuje crvenilo, svrab i ljuštenje.

Pityriasis versicolor se pojavljuje na koži u vidu ljuskavih površina koje, uslijed gubitka pigmenta, postaju bijele. To je osobito vidljivo u ljeto s obzirom da okolna koža  normalno tamni. Najčešće se pojavljuje na trupu (ispod vrata, prema struku), vratu i rukama, a može se ponovno pojaviti unutar nekoliko mjeseci, posebno uslijed vrućeg vremena i znojenja.

Doziranje

Kako koristiti Lamisil 1%kremu?

Uvijek primijenite Lamisil 1% kremu točno onako kako Vam je rekao liječnik. Provjerite s Vašim liječnikom ili ljekarnikom ukoliko niste sigurni.

Važno je ispravno primjenjivati Lamisil 1% kremu. Pažljivo slijedite upute.

Ako imate gljivično oboljenje nokta (gljivice u i ispod nokta), s promjenom boje i strukture nokta (debeo, ljuskav), morate se posavjetovati s Vašim liječnikom jer Lamisil 1% krema NIJE prikladna za liječenje infekcije ove vrste. Lamisil tablete, dostupne samo uz recept, bi se trebale koristiti za liječenje gljivica na noktima.

Upute za uporabu:

Odrasli i djeca stara 12 godina i starija:

 • Prije uporabe probušite zaštitnu membranu na tubi pomoću šiljka na vrhu zatvarača.
 • Operite i osušite zahvaćenu kožu i okolno područje te operite ruke.
 • Otvorite tubu i istisnite malu količinu kreme na prst.
 • Zatvorite tubu s kremom.
 • Primijenite dovoljno kreme da u tankom sloju prekrijete oboljelu kožu i okolno područje.
 • Nježno utrljajte kremu.
 • Operite ruke nakon doticanja oboljele kože kako ne biste proširili infekciju na sebi ili ju prenijeli na druge.

Ako liječite infekciju koja se nalazi u pregibu Vašega tijela, možete prekriti tretirano područje gazom, posebno tijekom noći. Upotrijebite novu, čistu gazu kod svake primjene kreme.

Kako često i koliko dugo primijenjivati Lamisil 1% kremu?

Primijenjujte Lamisil 1% kremu na sljedeći način:

 • Atletsko stopalo: jednom dnevno, 1 tjedan
 • Tinea pedis plantarnog tipa (na stopalima): dvaput dnevno, 2 tjedna
 • Tinea cruris i tinea corporis: jednom dnevno, 1 tjedan
 • Kožna kandidijaza (intertrigo ili osip od vrućine, uslijed znojenja): jednom ili dvaput dnevno, 1 ili 2 tjedna. Ovo oboljenje može nalikovati gljivičnim oboljenjima tinea cruris ili tinea corporis, ali se češće javlja u starijih i pretilih bolesnika, kod kojih je koža u pregibima vlažna, ili kod bolesnika s dodatnim oboljenjima kao što je npr. šećerna bolest (dijabetes). Za liječenje kožne kandidijaze može biti neophodan dulji period liječenja (2 tjedna).
 • Pityriasis versicolor: jednom ili dvaput dnevno, 2 tjedna.

Primjenjujte kremu u preporučenom periodu, iako Vam se može činiti da vam se stanje poboljšalo nakon nekoliko dana. Stanje se obično poboljša unutar nekoliko dana, ali se može ponovno pogoršati ako se krema ne primjenjuje redovito ili se primjena prerano prekine.

Stanje Vaše kože bi se trebalo početi popravljati unutar nekoliko dana od početka primjene Lamisil 1% kreme. Međutim, potpuno izlječenje oštećene kože nakon što se infekcija povuče trajat će duže, moguće i do 4 tjedna. Lamisil 1% krema će nastaviti djelovati i nakon što ste završili s tretmanom. Poboljšanje će se nastaviti iako više ne primjenjujete kremu.

Ako niste zamijetili znakove poboljšanja unutar dva tjedna od početka primjene Lamisil 1% kreme, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Potpomaganje liječenja

Kako biste potpomogli liječenje, održavajte zahvaćeno područje čistim redovitim pranjem. Oprezno osušite područje nježno ga dodirujući, bez trljanja. Nastojte ga ne češati, iako može svrbjeti, jer time možete izazvati dodatno oštećenje i usporiti proces cijeljenja ili proširiti infekciju.

Budući da se ove infekcije mogu prenijeti na druge ljude, koristite vlastiti ručnik i odjeću i ne dijelite ih s drugima. Da biste se zaštitili od ponovne infekcije, redovito ih perite.

Ako ste primijenili više Lamisil 1% kreme nego što ste trebali

Ako Vi ili netko drugi slučajno proguta dio Lamisil 1% kreme, obavijestite Vašeg liječnika koji će Vam savjetovati što činiti.

Ako ste zaboravili primijeniti Lamisil 1% kremu

Ako zaboravite primijeniti kremu, nanesite ju što prije i nastavite s normalnom primjenom. Ako se sjetite tek u vrijeme sljedeće primjene, nanesite uobičajenu količinu i nastavite s normalnom primjenom. Ne primjenjujte dvostruku dozu kako biste nadoknadili propuštenu.

Nastojte primjenjivati Lamisil 1% kremu kako je propisano. To je važno jer izostavljanje doza nosi rizik ponovne pojave infekcije.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Lamisil® 1% kreme obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Nemojte koristiti Lamisil 1% kremu:

 • Ako ste alergični (preosjetljivi) na terbinafinklorid ili bilo koju od pomoćnih tvari.

Budite oprezni s Lamisil 1% kremom:

Posavjetujte se s Vašim liječnikom ili ljekarnikom prije primjene Lamisil 1% kreme.

 • Lamisil 1% krema je namijenjena samo za vanjsku uporabu.
 • Ne upotrebljavajte Lamisil 1% kremu u području usta i ne gutajte ju.
 • Izbjegavajte dodir kreme s očima. Ako krema slučajno dođe u doticaj s Vašim očima, uklonite ju i temeljito isperite oči mlazom vode. Ako se nelagoda nastavi, posjetite liječnika.

Djeca i adolescenti

Ne koristite Lamisil 1% kremu u djece mlađe od 12 godina.

Uzimanje drugih lijekova s Lamisil 1% kremom

Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako uzimate, ili ste nedavno uzimali bilo koje druge lijekove, uključujući i one koje ste nabavili bez recepta.

Ne primjenjujte druge lijekove na područje tretirano Lamisil 1% kremom.

Trudnoća i dojenje

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudnoću, posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije primjene ovoga lijeka.

Lamisil 1% krema se ne smije koristiti tijekom trudnoće, osim ako nije neophodno. Nemojte koristiti Lamisil 1% kremu tijekom dojenja.

Dojenčad ne smije doći u kontakt s tretiranom kožom, uključujući i dojke.

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada na strojevima

Lamisil 1% krema nema utjecaja na sposobnost upravljanja vozilima i rada na strojevima.

Važne informacije vezane uz učinak nekih pomoćnih tvari

Lamisil 1% krema sadrži:

 • cetilni i stearilni alkohol koji mogu izazvati lokalne kožne reakcije (npr. kontaktni dermatitis).

Kao i svi drugi lijekovi i Lamisil 1% krema može izazvati nuspojave. Za većinu je bolesnika primijena Lamisil 1% kreme korisna.

PRESTANITE koristiti Lamisil 1% kremu i odmah potražite medicinsku pomoć ako imate bilo koji od sljedećih simptoma koji bi mogli biti posljedica alergijske reakcije:

 • teškoće pri disanju ili gutanju
 • oticanje lica, usana, jezika ili grla
 • jak svrbež kože s crvenim osipom ili ispupčenjima

Česte nuspojave (mogu se pojaviti u najviše 1 od 10 osoba);

 • ljuštenje kože, svrbež.

Manje česte nuspojave (mogu se pojaviti u najviše 1 od 100 osoba);

 • oštećenje kože, svrab, poremećaji kože, promijene boje kože, crvenilo, pečenje, bol, bol na mjestu primjene, nadražaj na mjestu primjene.

Rijetke nuspojave (mogu se pojaviti u najviše 1 od 1000 osoba);

 • suha koža, ekcem.

Ako Lamisil 1% krema slučajno dođe u doticaj s očima, može doći do iritacije.

Ako primjetite bilo koju nuspojavu, obavijestite Vašeg liječnika ili ljekarnika.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.
Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.