Neobične navike koje produljuju životni vijek

Neobične navike koje produljuju životni vijek

Neobične navike koje produljuju životni vijek
  • Objavljeno: Petak, 26.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Za produljenje životnog vijeka je dovoljno pratiti nekoliko osnovnih pravila - zdravo se hraniti, prestati pušiti, redovito vježbati i izbjegavati opasne aktivnosti. Uz sve to, postoje neobične navike koje biste trebali uvesti u svoju rutinu jer ćete na taj način smanjiti rizik od prijevremene smrti.

Ostvarujte svoje ciljeve

Osobe koje neprestano rade na ostvarenju svojih ciljeva imaju dulji životni vijek, u odnosu na osobe koje se prepuste i ne ostvaruju svoje ciljeve. Određivanje ciljeva nam daje razlog i motivaciju da živimo. Uvijek trebate težiti nečem boljem. Kada ostvarujete neki cilj, osjećat ćete se bolje i bit ćete sretniji, a već je dokazano da sretniji ljudi žive dulje. Pronađite nešto u čemu uživate i što vašem životu daje smisao.

Rjeđe se tuširajte

Koži trebate dopustiti da postane malo prljava. Na taj način ju izlažete dobrim bakterijama i potičete proizvodnju dobrih ulja. Veliki broj higijenskih proizvoda uklanja zaštitna ulja s kože i sve dobre bakterije. Tada koža, koja je najveći ljudski organ, postaje sklonija starenju, alergijama i ekcemima. Kožu povremeno ispirite običnom vodom i preskačite higijenske proizvode ili odaberite one koji su potpuno prirodni i ne sadrže štetne kemijske spojeve.

Održavajte higijenu doma

Vaš dom uvijek treba biti uredan. Prvi razlog je što nema smisla živjeti u domu koji je neuredan i koji ne zadovoljava osnovne higijenske uvjete. Drugi razlog je što nečist i neuredan dom povećava razinu stresa. Posljednji, ali ne i manje važan razlog, je taj što redovito čišćenje doma znači redovito kretanje.

Smijte se

Smijeh je dobar za vas. Smanjuje razinu kortizola, popravlja raspoloženje, snižava razinu krvnog tlaka i čini vas privlačnijom osobom. Kako možete postići da se češće smijete? Okružite se prijateljima, naročito onima koji su pozitivni i koji popravljaju vaše raspoloženje. Izbjegavajte negativne i kritične osobe koje u vaš život donose negativnost. Prijatelje birajte mudro.

Budite ljubazni

Oni koji su većinu vremena ljubazni imaju manji rizik od nastanka niza bolesti. Također, istraživanja su pokazala da ljubazne osobe imaju više samopouzdanja i manje su neurotične. Budite ljubazni prema drugima i na svijet gledajte pozitivno. Vjerojatnost da ćete živjeti dulje će se početi dramatično povećavati.

Jedite začinjenu hranu

Začinjena hrana je odličan izvor antioksidanata i može produljiti životni vijek. Kurkuma i ljute papričice imaju odlična protuupalna svojstva. Što je razina upale u tijelu manja, to se smanjuje rizik od nastanka niza bolesti i produljuje životni vijek.

Umjereno konzumirajte alkohol

Ako svaki dan popijete malu količinu alkohola, potaknut ćete svoje zdravlje. Umjerena konzumacija alkohola, pogotovo crnog vina, može potaknuti rad cjelokupnog organizma.

Meditirajte

Meditacija je odličan način da smanjite razinu stresa, a brojna istraživanja su pokazala da povišena razina stresa ima negativan učinak na zdravlje. Meditacija potiče oslobađanje enzima koji obnavljaju telomere. Dugi i zdravi telomeri pomažu u prevenciji staničnih mutacija i oštećenja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije