Laribon transdermalni flaster

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis

Što Laribon sadrži?

Djelatna tvar je buprenorfin.

35 mikrograma/h:

 • Svaki transdermalni flaster veličine 25 cm2 sadrži 20 mg buprenorfina i otpušta 35 mikrograma buprenorfina na sat.

52,5 mikrograma/h:

 • Svaki transdermalni flaster veličine 37,5 cm2 sadrži 30 mg buprenorfina i otpušta 52,5 mikrograma buprenorfina na sat.

70 mikrograma/h:

 • Svaki transdermalni flaster veličine 50 cm2 sadrži 40 mg buprenorfina i otpušta 70 mikrograma buprenorfina na sat.

Drugi sastojci su:

 • Ljepljiva matrica (sadrži buprenorfin): povidon K90, levulinska kiselina, oleil oleat, poliakrilna kiselina-ko-butil akrilat-ko-(2-etilheksil) akrilat-ko-vinil acetat] (5:15:75:5)
 • Ljepljiva matrica (bez buprenorfina): poli[(2-ethilheksil)akrilat-ko-glicidil metakrilat-ko-(2- hidroksietil)akrilat-ko-vinil acetat] (68:0,15:5:27)
 • Razdjelna folija između ljepljivih matrica s i bez buprenorfina: polietilentereftalat - film Podloga: poliester
 • Zaštitni sloj: silikonizirani polietilentereftalat – film Plava tinta za označavanje

Kako Laribon izgleda i sadržaj pakiranja?

Svaki transdermalni flaster je pravokutni flaster u bež boji, zaobljenih uglova, s utisnutim

 • [35 μg/h:] „Buprenorfin“ i „35 µg/h“
 • [52,5 μg/h:] „Buprenorfin“ i „52,5 µg/h“
 • [70 μg/h:] „Buprenorfin“ i „70 µg/h“

Svaki transdermalni flaster se nalazi u vrećici sigurnoj za djecu.

Flasteri su dostupni u pakiranjima koja sadrže 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 16, 18 ili 20 transdermalnih flastera.

Kako čuvati Laribon?

Lijek čuvajte izvan pogleda i dohvata djece.

Ovaj lijek se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na kutiji i vrećici iza oznake „Rok valjanosti“, odnosno „EXP“.

Rok valjanosti odnosi se na zadnji dan navedenog mjeseca.

Lijek ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja.

Nakon skidanja flastera, presavite ga na pola tako da ljepljive strane budu okrenute prema unutra i pritisnite.

Iskorišteni flaster vratite u originalnu vrećicu te pažljivo bacite transdermalni flaster.

Nikada nemojte nikakve lijekove bacati u otpadne vode ili kućni otpad.

Pitajte svog ljekarnika kako baciti lijekove koje više ne koristite.

Ove će mjere pomoći u očuvanju okoliša.

Primjena

Što je Laribon i za što se koristi?

Laribon je analgetik (lijek za ublažavanje boli) namijenjen za ublažavanje umjerene do jake boli koju uzrokuje rak, te za ublažavanje jake boli koja ne reagira na druge vrste lijekova protiv boli. Laribon djeluje kroz kožu. Buprenorfin je opiod (jaki lijek za ublažavanje boli) koji bol smanjuje tako što djeluje na središnji živčani sustav (određene živčane stanice u kralježničkoj moždini i u mozgu). Učinak transdermalnog flastera traje do četiri dana. Laribon nije prikladan za liječenje akutne (kratkotrajne) boli.

Doziranje

Kako primjenjivati Laribon?

Uvijek primijenite ovaj lijek točno onako kako Vam je rekao Vaš liječnik. Provjerite sa svojim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni.

Laribon je dostupan u tri jačine: Laribon 35 mikrograma/h transdermalni flaster, Laribon 52,5 mikrograma/h transdermalni flaster i Laribon 70 mikrograma/h transdermalni flaster.

Vaš će liječnik odabrati jačinu Laribona koja najbolje odgovara Vama. Tijekom liječenja postoji mogućnost da Vam liječnik, ako je potrebno, zamjeni transdermalni flaster koji ste koristili drugim, manjim ili većim.

Preporučena doza je:

Odrasli

Ako Vas liječnik nije drugačije uputio, stavite jedan Laribon transdermalni flaster (kao što je detaljno opisano niže u tekstu) i zamijenite ga najkasnije nakon 4 dana. Zbog prikladne primjene, transdermalni flaster možete mijenjati dva puta tjedno, u isto vrijeme, npr. uvijek ponedjeljkom ujutro i četvrtkom navečer. Kako bi si pomogli da se sjetite kada trebate zamijeniti transdermalni flaster, trebate zabilježiti vrijeme na kalendaru na vanjskom pakiranju. Ako Vam je liječnik savjetovao da, uz transdermalni flaster, uzimate i druge lijekove za ublažavanje boli, strogo se pridržavajte uputa liječnika jer Vam inače liječenje s Laribonom neće u potpunosti koristiti.

Stariji bolesnici

Za starije bolesnike nije potrebno prilagođavanje doze.

Bolesnici s bubrežnom bolešću / bolesnici na dijalizi

U bolesnika s bubrežnom bolešću te u bolesnika na dijalizi nije potrebno prilagođavanje doze.

Bolesnici s jetrenom bolešću

U bolesnika s jetrenom bolešću, bolest može utjecati na intenzitet i trajanje djelovanja Laribona. Ako se to na Vas odnosi, liječnik će Vas detaljnije kontrolirati.

Primjena u djece i adolescenata

Laribon se ne smije primjenjivati u osoba mlađih od 18 godina jer do sada nije stečeno iskustvo u toj dobnoj skupini.

Put primjene

Flaster omogućuje primjenu lijeka kroz kožu.

Kada se transdermalni flaster stavi na kožu, djelatna tvar buprenorfin prolazi kroz kožu u krv.

Način primjene

Prije stavljanja transdermalnog flastera

 • Odaberite dio kože na gornjem dijelu tijela, koji je ravan, čist i nije obrastao dlakom; najbolje je da to bude na prsištu ispod ključne kosti ili na gornjem dijelu leđa.
 • Ako sami ne možete staviti transdermalni flaster, zamolite nekoga da Vam pomogne.
 • Ako je odabrano mjesto obraslo dlakom, dlake odrežite sa škaricama. Ne smijete ih uklanjati brijanjem!
 • Izbjegavajte dijelove kože koji su crveni, izritirani ili imaju neka druga oštećenja, primjerice velike ožiljke.
 • Dio kože koji ste odabrali, mora biti suh i čist. Ako je potrebno, operite ga hladnom ili mlakom vodom. Ne smijete upotrebljavati sapun niti bilo koje drugo sredstvo za pranje. Nakon vruće kupke ili tuširanja, pričekajte dok Vam koža ne bude potpuno suha i hladna. Na odabrani dio kože ne smijete nanositi losion, kremu ili mast. Ti bi preparati mogli spriječiti ispravno prianjanje transdermalnog flastera.

Stavljanje transdermalnog flastera

 • 1. korak: Svaki je transdermalni flaster zapakiran u zavarenoj vrećici. Vrećicu otvorite neposredno prije uporabe tako da je škarama odrežete uzduž zavarenog ruba. Izvadite transdermalni flaster.
 • 2. korak: Ljepljiva je strana transdermalnog flastera prekrivena prozirnom zaštitnom folijom. Pažljivo odlijepite jedan dio folije. Pokušajte ne dirati ljepljivi dio transdermalnog flastera.
 • 3. korak: Zalijepite transdermalni flaster na dio kože koji ste odabrali te uklonite preostali dio folije.
 • 4. korak: Dlanom pritišćite transdermalni flaster na kožu oko 30-60 sekundi. Pazite da Vam cijeli transdermalni flaster bude u dodiru s kožom, osobito na rubovima.
 • 5. korak: Operite ruke nakon primjene transdermalnog flastera. Ne koristite nikakvo sredstvo za pranje.

Nošenje transdermalnog flastera

Transdermalni flaster možete nositi do 4 dana. Pod uvjetom da ste ga ispravno stavili, rizik da će se transdermalni flaster odlijepiti je malen. Dok ga nosite, možete se tuširati, kupati ili plivati. No, transdermalni flaster nemojte izlagati prekomjernoj vrućini (npr. sauna, infracrvene lampe, električne deke, vrući termofori).

U malo vjerojatnom slučaju da Vam transdermalni flaster otpadne prije nego što ga trebate zamijeniti, nemojte ponovno koristiti isti transdermalni flaster. Odmah prilijepite novi flaster (pogledajte niže u tekstu "Zamjena transdermalnog flastera").

Zamjena transdermalnog flastera

 • Skinite stari transdermalniflaster.
 • Presavijte ga napola, tako da ljepljivi dio bude s unutarnje strane.
 • Pažljivo ga bacite.
 • Novi transdermalni flaster prilijepite na neko drugo mjesto na koži (kao što je gore opisano). Prije nego što ponovno upotrijebite isto mjesto na koži, pričekajte da prođe najmanje tjedan dana.

Trajanje liječenja

Liječnik će Vam reći koliko dugo smijete koristiti Laribon. Ne smijete na vlastitu ruku prestati primjenjivati Laribon jer se bolovi mogu vratiti i mogli bi se loše osjećati (pogledajte također niže u tekstu "Ako prestanete koristiti Laribon").

Ako imate utisak da je učinak Laribon transdermalnog flastera preslab ili prejak, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Ako primijenite više Laribona nego što ste trebali

Ako se to dogodi, mogu se pojaviti znakovi predoziranja buprenorfinom. Prekomjerna doza može pojačati nuspojave buprenorfina, kao što su omamljenost, mučnina te povraćanje.

Zjenice Vam se mogu suziti, a disanje postati sporo i slabo. Također može doći do srčano-krvožilnog kolapsa.

Čim otkrijete da ste upotrijebili više transdermalnih flastera nego što ste trebali, uklonite prekomjerne transdermalne flastere i obratite se liječniku ili ljekarniku.

Ako ste zaboravili primijeniti Laribon

Ako zaboravite jednu primjenu flastera, čim se sjetite, prilijepite novi transdermalni flaster. U tom ćete slučaju trebati promijeniti rutinu nanošenja flastera, npr. ako transdermalne flastere obično stavljate ponedjeljkom i četvrtkom, ali ste zaboravili, pa novi transdermalni flaster ne prilijepite do srijede, od tada nadalje ćete transdermalne flastere trebati mijenjati srijedom i subotom. Na kalendaru, na vanjskom pakiranju, zabilježite nova dva dana. Ako transdermalni flaster zamijenite nakon velikog zakašnjenja, bol se može vratiti. U tom Vas slučaju molimo da se obratite svom liječniku.

Nikada ne stavljajte dvostruki broj transdermalnih flastera da biste nadoknadili zaboravljenu primjenu!

Ako prestanete primjenjivati Laribon

Ako prerano prekinete uporabu ili prestanete primjenjivati Laribon, bol se može vratiti. Ako zbog neugodnih nuspojava želite prestati s uporabom, molimo da se posavjetujete sa svojim liječnikom. Liječnik će Vam reći, što se može učiniti te možete li se liječiti drugim lijekovima.

Kada nakon dugotrajne uporabe prestanu koristiti jake lijekove za ublažavanje boli, neke osobe mogu osjetiti učinke ustezanja. Rizik od pojave učinaka nakon prestanka korištenja Laribona je vrlo malen. No, ukoliko osjećate uznemirenost, tjeskobu, nervozu ili drhtanje, ako ste hiperaktivni, imate poteškoća pri spavanju ili probavnih problema, obratite se svom liječniku.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Što morate znati prije nego počnete primjenjivati Laribon

Nemojte uzimati Laribon:

 • ako ste alergični na buprenorfin, ili neki drugi sastojak ovog lijeka;
 • ako ste ovisni o jakim lijekovima za ublažavanje boli (opioidima);
 • ako bolujete od neke bolesti zbog koje jako otežano dišete ili s kojom bi mogli jako otežano disati;
 • ako uzimate inhibitore monoaminooksidaze (MAO inhibitore) (određeni lijekovi koji

se koriste za liječenje depresije) ili ako ste u zadnja dva tjedna uzimali tu vrstu lijeka (pogledajte "Drugi lijekovi i Laribon");

 • ako bolujete od miastenije gravis (određena vrsta teške mišićne slabosti);
 • ako bolujete od delirium tremensa (smetenost i drhtanje uzrokovano apstinencijom od alkohola nakon redovitog pijenja prekomjernih količina, ili delirija tijekom epizode velikog konzumiranja alkohola);
 • ako ste trudni.

Laribon se ne smije koristiti za liječenje simptoma ustezanja u osoba koje su ovisne o drogama.

Upozorenja i mjere opreza

Obratite se svom liječniku ili ljekarniku prije nego primijenite Laribon:

 • ako ste nedavno pili velike količine alkohola;
 • ako bolujete od napadaja ili konvulzija (epileptički napadaji);
 • ako Vam je svijest zbog nepoznatog uzroka poremećena (osjećate ošamućenost ili slabost);
 • ako ste u stanju šoka (znak toga mogao bi biti hladni znoj);
 • ako Vam je povećan tlak unutar lubanje (primjerice, nakon ozljede glave ili tijekom bolesti mozga), a nije moguće provesti umjetno disanje;
 • ako otežano dišete ili ako uzimate druge lijekove zbog kojih možete sporije ili slabije disati (pogledajte"Drugi lijekovi i Laribon");
 • ako Vam jetra ne radi ispravno;
 • ako ste skloni zlouporabi lijekova ili droga.

Također, budite svjesni slijedećih mjera opreza:

 • Neke osobe mogu postati ovisne o jakim lijekovima za ublažavanje boli, kao što je Laribon, kada ih dugotrajno koriste. Postoji mogućnost da, kada ih prestanu primjenjivati, osjete učinke ustezanja (pogledajte "Ako prestanete koristiti Laribon").
 • Vrućica i visoka vanjska temperatura mogu dovesti do toga, da u krvi budu veće količine buprenorfina nego što je normalno. Isto tako, zbog visoke vanjske temperature može se dogoditi da transdermalni flaster ne prianja ispravno. Zbog toga, nemojte se izlagati visokim vanjskim temperaturama (npr. sauna, infracrvene lampe, električne deke, termofori), a ako imate vrućicu, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Sportaši trebaju biti svjesni da ovaj lijek može uzrokovati pozitivnu reakciju na testovima za kontrolu dopinga u sportu.

Djeca i adolescenti

Laribon se ne smije koristiti u osoba mlađih od 18 godina jer do sada nije stečeno iskustvo u toj dobnoj skupini.

Drugi lijekovi i Laribon

Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako primjenjujete, nedavno ste primijenili ili biste mogli primijeniti bilo koje druge lijekove.

 • Laribon se ne smije koristiti zajedno s inhibitorima monoaminooksidaze (MAO inhibitorima) (određeni lijekovi koji se primjenjuju za liječenje depresije) ili ako ste zadnja 2 tjedna uzimali tu vrstu lijeka.
 • Laribon kod nekih osoba može uzrokovati osjećaj omamljenosti, mučninu ili nesvjesticu ili sporije ili slabije disanje. Te se nuspojave mogu pojačati ako se istodobno uzimaju drugi lijekovi koji izazvati iste učinke. Ti drugi lijekovi uključuju druge jake lijekove za ublažavanje boli (opioide), određene tablete za spavanje, anestetike te lijekove koji se upotrebljavaju za liječenje određenih psihičkih bolesti, kao što su anksiolitici, antidepresivi i antipsihotici.
 • Ako se Laribon koristi zajedno s drugim lijekovima, mogu se povećati učinci transdermalnog flastera. Ti lijekovi uključuju npr. određene lijekove protiv infekcija/lijekove protiv gljivica (npr. koji sadrže eritromicin ili ketokonazol) ili lijekove za liječenje bolesti izazvanih virusom HIV-a (npr. koji sadrže ritonavir).
 • Ako se Laribon koristi zajedno s drugim lijekovima, mogu se smanjiti učinci transdermalnog flastera. Ti lijekovi uključuju određene lijekove, npr. deksametazon; lijekove za liječenjeepilepsije (npr. one koji sadrže karbamazepin, ili fenitoin) ili lijekove za liječenje tuberkuloze (npr. rifampicin).

Laribon s hranom, pićem i alkoholom

Za vrijeme korištenja Laribona ne smijete piti alkohol. Alkohol može pojačati neke nuspojave transdermalnog flastera pa se možete loše osjećati.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate imati dijete, obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego uzmete ovaj lijek.

Nema dovoljno iskustva s uporabom Laribona u trudnica. Stoga, ako ste trudni, ne smijete koristiti Laribon.

Buprenorfin, djelatna tvar koja je sadržana u transdermalnom flasteru, koči stvaranje mlijeka i prelazi u majčino mlijeko. Stoga, ako dojite, ne smijete koristiti Laribon.

Upravljanje vozilima i strojevima

Laribon može uzrokovati omaglicu ili omamljenost, zamućen vid ili dvoslike te do te mjere negativno utjecati na Vaše reakcije da u slučaju neočekivanih ili iznenadnih zbivanja ne reagirate na odgovarajući način ili dovoljno brzo. To se naročito odnosi na

 • početak liječenja,
 • kada Vam se promijeni doza,
 • kada na Laribon prelazite s nekog drugog lijeka za ublažavanje boli,
 • ako uzimate i druge lijekove koji djeluju na mozak
 • ako pijete alkohol.

Ako lijek na Vas tako djeluje, ne smijete upravljati vozilom niti raditi sa strojevima dok uzimate Laribon. To se također odnosi na kraj liječenja s Laribonom. Ne smijete upravljati vozilom ili strojevima najmanje 24 sata nakon što uklonite flaster.

Ako u bilo što niste sigurni, razgovarajte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Kao i svi lijekovi, ovaj lijek može uzrokovati nuspojave iako se one neće javiti kod svakoga.

Ako Vam nateknu šake, stopala, gležnjevi, lice, usne, usta ili grlo, što može izazvati otežano gutanje ili disanje, koprivnjaču, nesvjesticu, žućenje kože i očiju (što se još naziva i žuticom), odmah uklonite transdermalni flaster i nazovite svojega liječnika ili potražite pomoć u hitnoj službi najbliže bolnice. To mogu biti simptomi vrlo rijetke, ozbiljne alergijske reakcije.

Zabilježene su sljedeće nuspojave:

Vrlo često (mogu se javiti u više od 1 na 10 osoba):

 • mučnina (poriv na povraćanje)
 • crvenilo, svrbež

Često (mogu se javiti u do 1 na 10 osoba):

 • omaglica, glavobolja
 • nedostatak zraka
 • povraćanje, zatvor
 • promjene na koži (egzantem, općenito nakon ponovljene primjene), znojenje
 • edem (npr. oticanje nogu), umor

Manje često (mogu se javiti u do 1 na 100 osoba):

 • smetenost, poremećaj spavanja, nemir
 • razni stupnjevi sedacije (umirenosti), u rasponu od umora do tuposti
 • cirkulacijski poremećaji (kao što je sniženi krvni tlak ili, rijetko, čak i kolaps cirkulacije)
 • suha usta
 • osip
 • poteškoće pri mokrenju, retencija mokraće (manje mokraće nego što je normalno)
 • premorenost

Rijetko (mogu se javiti u do 1 na 1000 osoba):

 • gubitak apetita
 • iluzije kao što su halucinacije, anksioznost i noćne more, smanjeni libido
 • teškoće pri koncentraciji, smetnje u govoru, tupost, poremećaj ravnoteže, abnormalni osjeti na koži (osjećaj obamrlosti, bockanja ili žarenja)
 • smetnje vida, zamućen vid, otečeni kapci
 • naleti vrućine
 • otežano disanje (depresija disanja)
 • žgaravica
 • koprivnjača
 • poteškoće s erekcijom
 • simptomi ustezanja (pogledajte niže navedeni tekst), reakcije na mjestu primjene

Vrlo rijetko (mogu se javiti u do 1 na 10 000 osoba):

 • ozbiljne alergijske reakcije (pogledajte niže navedeni tekst)
 • ovisnost, promjenjivo raspoloženje
 • trzanje mišića, poremećaji osjeta okusa
 • sužene zjenice
 • bol u uhu
 • abnormalno brzo disanje, štucanje
 • snažan poriv na povraćanje
 • pustule, mali mjehurići
 • bol u prsnom košu

Ako primijetite bilo koju gore navedenu nuspojavu, što prije obavijestite svog liječnika.

U nekim su se slučajevima javile kasne alergijske reakcije uz izrazite znakove upale. U takvom slučaju trebate prestati koristiti Laribon, nakon što razgovarate s liječnikom.

Kada nakon dugotrajne uporabe prestanu koristiti jake lijekove za uklanjanje boli, neke osobe mogu osjetiti simptome ustezanja. Rizik od pojave učinaka ustezanja nakon prestanka korištenja Laribona je malen. No, ako osjećate uznemirenost, tjeskobu, nervozu ili drhtanje, ako ste hiperaktivni, imate poteškoća pri spavanju ili probavnih problema, obratite se svom liječniku.

Prijavljivanje nuspojava

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. Ovo uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Nuspojave možete prijaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava navedenog u Dodatku V. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti ovog lijeka.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.
Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.